Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Bli inspirert av Aichas grenseløse matglede

Aicha Bouhlou sprer grenseløs matglede på instagram og bloggen aichasmat.no med sine fargerike matretter.

Bli inspirert av Aichas grenseløse matglede
Foto: Nancy Bundt

De fleste matglade nordmenn kjenner til Aicha Bouhlou og hennes fargerike matretter full av eksotiske krydder. For fire år siden bestemte Aicha seg for å dele hverdagsmaten sin på Instagram – et hobbyprosjekt som i dag har resultert i både kokebok, matblogg, og et sted hvor flere tusener er innom i søken etter matinspirasjon. Men selv om Aicha er relativt fersk som matblogger, har maten alltid hatt en sentral rolle i livet hennes.

Mat handler om å dele

— For meg er det nesten litt terapeutisk å komme inn på et kjøkken. Maten har hatt en veldig avgjørende rolle i mitt liv. Tryggheten jeg følte som barn og minnene fra barndommen er knyttet til mat på kjøkkenet til familien min. For meg dreier det seg ikke bare om å spise den gode maten, men mest av alt å dele den, forteller Aicha.

Les mer: Barnas grillfavoritter

Det er vanskelig å ikke bli inspirert når Aicha begynner å prate om det som betyr aller mest for henne – nemlig gleden rundt hvert et måltid.

— Jeg bruker et ganske pompøst ord når jeg skal beskrive hva matglede betyr for meg, nemlig kjærlighet. Maten skaper så utrolig mye samhørighet og glede rundt bordet. Den er der når vi skal feire noe og når vi skal kose oss litt – alt det dreier seg om mat. Sunn og fargeglad mat. Og da mener jeg ikke å stappe den i seg, men å dele den. I familielivet skaper maten tettere relasjoner og knytter oss nærmere hverandre. Det å dele mat handler om omsorg, ikke bare å bli mett. Det dreier seg om samtalen, det å skape minner sammen og å leve, fortsetter Aicha.

Les mer: Lag sommermaten sammen

Blir rådvill uten fisk

Aicha har marokkanske røtter, har vokst opp i Tyskland, men bodd mesteparten av livet sitt i Norge. Inspirasjonen henter hun fra sin multikulturelle bakgrunn, og for Aicha er det tre faktorer som er essensielle for et komplett måltid; maten skal være fargerik, kortreist og sunn – men den skal selvfølgelig smake godt også, samt at hun må ha noen å dele den med.

Les merDerfor kan sjømat gi ekstra energi om vinteren

— Familien vokste opp nærme sjøen i Marokko, og da lærte jeg at kortreist mat er viktig. Nettopp det å spise fersk mat som finnes rett utenfor husdøren og følge sesongene. Da spiste vi mye fisk, og jeg ble vant til å plukke bort beina. Det var en del av det, og gjorde at vi brukte lengre tid på måltidet og koste oss litt ekstra. Jeg har aldri skjønt hvorfor nordmenn er så redde for bein, når de kan sitte i evigheter å plukke reker. Det har aldri vært et problem, ler Aicha. 

Aicha forteller videre at hun klarer seg lenge med et par poteter, grønnsaker, krydder og urter, men at livet hadde vært langt fattigere hadde det ikke vært for sjømaten.

— Jeg er en stor fiskespiser, og spiser sardiner på brødskiven hver dag. Jeg er veldig avhengig av god fisk. Hvis de ikke har god fisk i fiskedisken blir jeg helt rådvill, og vet ikke hva jeg skal lage, fortsetter Aicha.

Karrieren tok helomvending

Selv om Aicha i dag har etablert seg som matblogger og kokebok-forfatter, var det ikke hva som helst som staket ut kursen for Aichas karriere. Gjennom 17 år drev hun et av de aller mest suksessfulle kunstgalleriene i Bergen, men måtte legge ned da hun ble alvorlig syk. Deretter fulgte en tid med krevende sykdomsbehandling.

— Etter behandlingen skjønte jeg raskt at jeg ikke kunne gå tilbake til det altoppslukende arbeidet. Derfor tok jeg fatt på fotografering, men hadde ingen motiver å ta bilder av. Det var da jeg begynte å ta bilder av maten min, for den har vært der hele livet. Inspirasjonen har med andre ord vært der hele tiden, også har jeg tatt med meg det grafiske uttrykket fra den tidligere jobben min, forteller Aicha.

Aicha begynte å legge ut bilder av maten sin på Instagram, og i takt med at følgerskaren vokste, sto plutselig Gyldendal Forlag på døra. Alt fra bilder til manus er selvgjort, og i august kommer det også en ny kokebok fra Aicha – denne gangen om vegetarmat.

— Jeg blir så glad når jeg innser at jeg har klart å komponere et godt måltid, og når jeg klarer å skape nye møter mellom ulike kulturer som funker. Når dette i tillegg er til inspirasjon for andre, da vekker det en nerve i meg, og jeg føler jeg har oppnådd ekte matglede, avslutter Aicha.

 

Hvordan finne inspirasjon til matlagningen

Aicha har delt noen gode tips til hvordan du kan finne inspirasjonen på kjøkkenet:

  • Hvis dere ikke er så mange i husholdningen, kan det være kjekt å velge grønnsaker med god holdbarhet. Rødkål eller hvitkål er gode valg. Kålen kan du for eksempel snitte opp, og mikse med lime, soyasaus, chili, sesamolje og fiskesaus, som tilbehør til fisken. Da får du en asiatisk smak som blir litt mer spennende, og som gjør fiskestykket enda mer fristende. Dressingen til råkostsalater kan varieres i det uendelige!

  • Bruk urter og eksotiske frukter, for eksempel granateple, for å skape en wow-effekt.

  • Når du sliter mest med inspirasjonen – lag en tomatsalat med litt melon oppi, med fersk ingefær og koriander. Den er både enkel, sunn og smakfull!

  • Våg litt, men ikke miks alt samtidig. Prøv deg fram med nye smaker, så lærer du deg raskt hva som passer sammen.

  • Ikke gjør det for komplisert. Å oppnå matglede dreier seg først og fremst om å mestre.

  • I familien min brukte vi gjerne en skål for alt. Fordel maten i mindre skåler; en for brød, en for olje, en for ulike fiskestykker, en for oliven, en for salat, osv. Da blir det litt som tapas. Bruk litt syre, litt søtt og litt salt. Gå ut av den settingen du er vant med, flytt litt på ting, så blir måltidet nytt og annerledes.

Aicha har laget tre fargerike og smakfulle oppskrifter for 3iuka, indisk chana masala med kveite, makrell med ertehummus og brosme i middelhavsgryte.