Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Tilbered deilig krabbe til vennefesten

Krabbe er den perfekte festmaten og en favoritt for mange. Det er enkelt å servere og det blir god stemning rundt bordet når alle må jobbe for å finne maten inne i krabbehusets små rom.

Tilbered deilig krabbe til vennefesten
Foto: Inger Marie Grini

Krabbe kan nytes gjennom hele året og gir derfor mange anledninger til fine matopplevelser - alene, med familien, eller i gode venners lag. Krabbe naturell kjenner de fleste til. Det er veldig enkelt, for alt du trenger da er kokt krabbe, godt brød, smør, dill, sitron, majones, litt salat, og kanskje noen gode tips og triks på veien. Og de får du her!

Hvor mye krabbe trenger du? 

Til krabbefesten bør du beregne én krabbe for hver gjest, noe som tilsvarer omtrent 200 gram krabbekjøtt. For å være på den sikre siden, kan du kjøpe noen løse krabbeklør i tillegg. Du kan kjøpe krabbe levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk.

Levende krabbe koker du så raskt som mulig etter at du har kjøpt den.

Slik koker du krabbe 

Legg de levende krabbene i det fosskokende vannet, ikke for mange av gangen, da blir vannet fort avkjølt. Etter at du har lagt krabben i det kokende vannet lar du dem trekke rett under kokepunktet. Koketiden for krabbe er 15-25 minutter. Du vet krabben er ferdigkokt når du enkelt kan trekke av de små klørne.

Et godt tips er å legge krabbene på ryggen etter at de er kokt, for å holde på mest mulig deilig kokekraft inne i skallet.


Nydelig krabbe naturell er alltid populært. Alt du trenger er godt brød, dill, smør, sitron, majones og litt salat. Foto Synøve Dreyer

Dette utstyret trenger dere 

Gi gjestene dine tilgang til to viktige redskaper når du serverer krabbe: En hummergaffel eller en spiss pinsett for å finne maten inne i krabbehuset. Det andre er en nøtteknekker til klørne. Husk også skylleboller og rikelig med servietter på bordet. Og det kan være lurt å droppe duken, for krabbefesten kan sette spor.

Les også: Rensing og deling av krabbe

Før gjestene kommer kan du hjelpe dem litt og rense noe av krabben, men legg det tilbake i skallet, slik at gjestene dine får noe å bryne seg på. Halve sjarmen med å spise krabbe er jo å lete etter det saftige og gode kjøttet. Det er da den gode og uhøytidelige stemningen krabber rundt bordet.


Krabbe er enkel og deilig festmat, som både er sosialt og gøy å både spise og tilberede. Foto: Andreas Lindlahr

Hva gjør du med krabberestene? 

Kokt krabbekjøtt er ferskvare som ikke bør ligge lengre enn et døgn i kjøleskapet.

Husk at restene fra krabbefesten kan renses og fryses i små porsjoner og brukes neste gang du lager fiskesuppe. Kok gjerne kraft på de tomme krabbeskallene før du kaster dem. Denne kan du også bruke i en suppe senere på vinteren.

Når er krabben på sitt aller beste? 

Siden krabbe er tilgjengelig hele året, er vi så heldig at vi kan nyte den friske smaken av hav mye oftere enn bare om sommeren. I likhet med mange andre av havets skalldyr, har krabben brukt sommeren på å vokse seg stor og god. Dermed er høsten høysesongen for krabbe. Da har den fylt både skallet og klørne sine med deilig og smakfullt krabbekjøtt, som du kan ta i bruk.

Lykke til med krabbefesten!