Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Bacalao – klippfisk som har kommet til himmelen

Ingen fiskerett finnes i så mange varianter som bacalao. Og vi nordmenn elsker den. La deg inspirere av disse smakfulle bacalao-oppskriftene.

Bacalao – klippfisk som har kommet til himmelen
Foto: Esten Borgos / Studio Dreyer-Hensley / Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Interessen for den saltede og tørkede klippfisken oppsto i middelalderen. Paven og hans kardinaler påla troende katolikker å spise fisk i stedet for kjøtt. Spesielt gjaldt dette på langfredag, men også på påskeaften, fordi det ble ansett som lite fromt å meske seg i kjøtt under Jesu lidelse. Bacalao er derfor en ekte påskerett!

Her finner du mye inspirasjon til påskematen

Det tok ikke lang tid før den velsmakende og anvendelige fisken ble en populær rett også ved andre tider på året. I dag spises klippfisk i alle verdenshjørner, på alle mulige slags vis.  I landet hvor de kanskje spiser mer klippfisk per innbygger enn noe annet sted i verden, Portugal, har de en kokebok med over 1000 ulike klippfisk-oppskrifter!

Lag fest – lag bacalao 

Under finner du tre ulike varianter av bacalao. Men du finner mange flere ved å søke gjennom oppskriftene våre.

Tradisjonell tomatbasert bacalao  

Det er naturligvis ambisiøst å skulle koke seg gjennom 1000 ulike klippfiskoppskrifter, men et eller annet sted skal man jo begynne. Og da er det få ting som er en så god begynnelse som å invitere mange venner til et langt bord og en kveld uten ende.
Se oppskrift: Tradisjonell tomatbasert bacalao til mange

Ekte portugisisk bacalao 

Dette er en smakfull variant av bacalao på portugisisk vis. Oppskriften er enkel og kan lages i langpanne til mange. Inviter dine venner på en portugisisk aften!
Se oppskrift: Stekt klippfisk på portugisisk vis

Ovnsbakt bacalao med bacon 

Ovnsbakt bacalao er oppskriften på en festrett som er så enkel at du like gjerne serverer den til hverdags. I denne formen ligger alle de deilige smakene du forbinder med bacalao.
Se oppskrift: Ovnsbakt bacalao med bacon

God stemning fra første tygg 

Så hva venter du på? Alt du trenger er en rødrutet duk og en gjeng venner eller naboer.

Tenn en stor, rustikk kandelaber og sett på litt salsamusikk eller andre latinske toner i bakgrunnen. Fyll opp glassene og kjenn duften sige inn fra kjøkkenet og skape forventninger mens det mørkner ute. Godt humør trenger du i hvert fall ikke å bekymre deg for. Det kommer med den første biten!