Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Drikke til bacalao

Se hva vineksperten anbefaler til ulike bacalao-retter.

Drikke til bacalao
Foto: Esten Borgos / Shutterstock photo / Hilde Kvivik Kavli

Har du tenkt å briljere med bacalao-middag til vennegjengen eller familien? Da har du kanskje lurt på hva slags drikke som passer til bacalao.

Sommelier og vinekspert Liora Levi er dreven på området og har smakt seg gjennom en rekke ulike bacalao-retter med tilhørende viner.

Bacalao er Portugals nasjonalrett og det sies at det finnes en bacalao for hver eneste dag i året. Der vi nordmenn gjerne drikker øl til bacalao, sverger man til vin i Portugal.

– Da klippfisken ble introdusert til Portugal var det naturlig for portugiserne å drikke egenprodusert vin til retter laget av denne råvaren. Her i Norge drikkes det nok mest øl til bacalao, men vi håper selvsagt å få inn vin som et godt alternativ, sier Levi.

Les også: Hva er klippfisk?

Drikke til «norsk» bacalao

Her til lands er det klassiske bacalaoen med tomater som folk flest forbinder med bacalao. Og til den anbefaler Levi en frisk og fruktig rødvin uten for mye tanniner, som er en naturlig syre som gir den beske og tørre smaken som «tørker ut» munnen.

– Tanniner er ikke en bra match for tomater og chili, så da er det bedre å ha fokus på fruktigheten i vinen. En saftig vin er fint. Dersom man foretrekker hvitvin, så er det lurt å velge en litt rikere hvitvin siden bacalao tross alt er en forholdsvis kraftig rett. Dersom vinen blir for lett vil retten overdøve vinen og man vil ikke få noe utbytte av drikken, forteller Levi.

Hvitvin best til de fleste bacalao-retter

I Portugal serveres klippfisken oftest uten tomater, og Liora forteller at det stort sett er frisk hvitvin med en liten fyldighet som fungerer best for de fleste bacalao-rettene.

– Jeg synes at man godt kan servere både rødt og hvitt til bacalao. Dette er jo en rett som man ofte lager i store porsjoner slik at det er rom for å servere litt av hvert. Men igjen en fruktig rødvin, enten portugisisk, eller fra andre steder i verden, alternativt en litt fyldigere hvitvin.

Bacalao
I Portugal serveres bacalao som oftest uten tomater. Denne portugisiske bacalao-retten er enkel og kan lages i langpanne. Fotograf: Studio Dreyer-Hensley.

Alkoholfritt alternativ
Man trenger selvsagt ikke å drikke hverken rødvin eller hvitvin til bacalao, og man kan fint servere alkoholfritt til påskens bacalao.

– Alkoholfrie alternativer med litt fylde passer best. Jeg er ikke så glad i alkoholfri vin, men synes det er veldig mye bra fruktmost å oppdrive. Ren eplemost kan nok bli litt for syrlig, men det finnes mange alternativer der det er blandet inn for eksempel blåbær eller aronia og kirsebær. Da får man mer den fyldigheten som trengs til denne retten, forklarer hun.