Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Klippfisken – sosial og sensuell

Klippfisk er ikke bare noe du bør spise fordi det er sunt. Det er også trendy og sosialt, og for mange rett og slett sensuell mat.

Klippfisken – sosial og sensuell
Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sõrensen

Tenk på den dampende, røde bacalaoen med et sting av chili, midt på bordet. Duken er kritthvit, det mørkner ute, kandelaberen drypper sakte og vinden piper rundt hushjørnene. Du sitter godt, og over kanten av et sjenerøst, rødt glass kan du se inn i mørke øyne som fanger dine. Det er bare å innrømme det: du kan rett og slett ikke kopiere dette øyeblikket med en svinekotelett.

Portugal – landet der klippfisken er konge
At portugiserne er glade i sin bacalhau er ingen hemmelighet, og også i Norge har vi lært oss å sette pris på denne smaksrike fisken. Men portugiserne stanser ikke der. De nyter sin klippfisk på veldig mange måter, som snacks, i smørbrød og til og med til kaffen! Man kan faktisk med en viss rett hevde at klippfisken, med sitt norske opphav, er en like stor del av portugisisk kultur som fado og portvin.

Stjernemat
Helio Loureiro, sjefskokk for det portugisiske fotballandslaget, har en forkjærlighet for norsk klippfisk. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor, siden tørrfisk med sitt høye protein- og næringsinnhold må være noe nær den perfekte treningsmaten.

Klippfisk er også populært blant spillerne. Blant annet har den største stjernen av dem alle, Cristiano Ronaldo, alltid en spesialbestilling når han skal kose seg på landslagssamling: «Bacalhau a brás», en lys bacalao-oppskrift med sorte oliven og egg, som er klassisk husmannskost i Portugal.

Får i gang systemet
En annen årsak til klippfiskens popularitet, kan jo være dens egenskaper som hett middagsfølge, gjerne i kombinasjon med et dypt glass vinho verde. Om det hadde blitt flere Ronaldoer i Norge dersom vi hadde spist mer bacalao, skal være usagt, men det skader jo ikke å prøve?

Se mer:  Ovnsbakt bacalao med bacon

Server bacalaoen med brød ved siden av. Og sist, men ikke minst – husk det varme blikket over glasset. Det hjelper veldig på stemningen.