Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Lett å steke laks

Det er lett å tilberede laks, uansett om du skal steke, trekke eller bake den i ovnen. Målet er å få den saftig og god, her viser vi deg hvordan. 

Lett å steke laks
Foto: Studio Dreyer-Hensley

Når du steker eller koker laks er det viktigste å ikke varmebehandle laksen for lenge. Når kjernetemperaturen er 50 grader er fisken klar - og fortsatt saftig. Tipsene og tidene vi angir under, hjelper deg til dette resultatet.

Hvis det fortsatt er litt frost i laksen, eller hvis den er tykkere enn 2 til 3 centimeter, kan du beregne litt lengre tid. Et steketermometer er til god hjelp når du koker eller steker større stykker. Husk at laksen vil ettersteke ett til to minutter, derfor tar vi den gjerne vekk fra varmen ved en kjernetemperatur på 57 grader.

Steke laks på pannen eller i ovnen

Du kan steke laks på flere måter, og det beste utgangspunktet får du når fisken ikke kommer rett ut av kjøleskapet.

  • Når du steker laksen på pannen, varmer du stekefett, olje eller klaret smør i en panne til det er godt varmt. Dryss salt og pepper på etter ønske, før du legger laksen på pannen og steker den med skinnsiden ned. Snu laksen når den løsner fra pannen, ta pannen vekk fra varmen og la laksen hvile i noen minutter.

  • Du kan også ovnsbake laksen, det vil si steke den inne i ovnen. Da legger du serveringsstykker av laks i ildfast form eller langpanne og setter den i ovnen på 180 grader i 10 til 15 minutter. Hvis du har folie over, kan du øke temperaturen til 200 grader.

    Les mer og se film hvordan du baker laks i ovn her 

Kokt laks
Også når du koker laksen gjelder det samme: Den skal være gjennomkokt, men du vil beholde den fast og saftig. Det gjør du ved å posjere den: Det betyr å koke den uten at den koker. Vannet skal så vidt være i kokebevegelse. Da holder det en temperatur like under kokepunktet, cirka 98 grader. 

Laks smaker deilig enten den er stekt på panne, bakt i ovnen eller posjert i kjele. Det erfarer du selv hvis du prøver en av disse oppskriftene – og husker grunnregelen om at laksen ikke skal varmebehandles for mye.