Verdensborgeren makrell

Verdensborgeren makrell

Det er ikke bare her i landet vi liker makrell. Fisken har tilhengere i alle hjørner av verden, og er like gode i de klassiske norske fiskekakene som i teryakimarinade med ris til.

Makrellen er en bereist kar, og er å finne på kjøkkenbenker hos matglade mennesker over hele verden. Og enten den har chili, fish sauce eller dill som kompanjong, viser makrellen seg alltid fra sin beste side.

Verdensreise

Ta deg en rundtur rundt jorda, uten å forlate kjøkkenet. Prøv makrellen med nye smakskombinasjoner og reis fra Norge, via Italia til Japan – på under en dag.

Her er to inspirerende oppskrifter:
Dampede fiskekaker med røykt makrell og peanøttsaus
Til fire porsjoner trenger du:
150 g røykt makrell 300 g seifilet, uten skinn og bein 0,25 ts salt 1 ts potetmel 1 ss østerssaus

Peanøttsaus:
3 dl peanøttsmør, grov
3 dl kokosmelk, kremet
1 ss soyasaus
lime

Salat: 
1 stk. crispisalat
hjertesalat
agurk
paprika, rød

Framgangsmåte:

  • Rens den røykte makrellen fri for skinn og bein. 

  • Skjær makrellen og seien i mindre biter, og kjør sammen med salt raskt i en foodprosessor til ønsket konsistens. 

  • Tilsett potetmel og østerssaus, og kjør til alt er blandet. 

  • Form til små kaker og damp dem i en dampkoker til de er ferdige, ca. 10 minutter.

Peanøttsaus:

  • Ha peanøttsmør og kokosmelk i en kasserolle og varm opp på svak varme. Blir sausen for varm, skiller peanøttsmøret ut fettet.

  • Smak til med soyasaus og saften av lime.

Salat:

  • Skyll crispisalaten og hjertesalaten, og riv i biter.

  • Skjær agurk i tynne strimler på langs og paprika i biter.

  • Skrell mango og skjær i terninger.

  • Bland ingrediensene til salaten forsiktig sammen.

Server fiskekakene med peanøttsaus og salat ved siden av. Pynt gjerne med frisk koriander om du har.

Tips: Om du ikke har en dampkoker, kan du steke fiskekakene i en stekepanne.

Teriyakimarinert makrell

8 stk.makrellfilet
2 ss olje

Marinade:
1 fedd hvitløk
sitrongress
2 cm ingefær, frisk
1,5 dl soyasaus
1 dl vann
0,5 dl sukker

Tilbehør:
Ris
Salat

Framgangsmåte:

  • Vask, rens og finhakk hvitløk, sitrongress og ingefær.

  • Bland soyasaus, vann og sukker i en kasserolle.

  • Tilsett hvitløk, sitrongress og ingefær, og la marinaden koke i 5 minutter.

  • Avkjøl marinaden.

  • La makrellfiletene ligge i marinaden i 10 minutter.

  • Ta makrellfiletene ut av marinaden, tørk av og pensle dem flere ganger med olje.

  • Stek makrellfiletene i stekepanne i litt olje i ca. 2 minutter på hver side.

Server makrellfiletene nystekte med kokt ris og salat, og med resten av marinaden ved siden av.

Har du lyst til å prøve og lage makrellescabeche? Se oppskrift her!