Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Derfor er skalldyr best om høsten

De fleste av oss forbinder skalldyr med sol og sommer, men visste du at det er om høsten disse delikatessene er på sitt aller beste?

Derfor er skalldyr best om høsten
Foto: Andreas Lindlahr

Ja, det er faktisk nå, i høstmørket, med fyr i peisen og stearinlys på bordet, du skal samle venner og familie rundt et bugnende skalldyrfat.

Les også: Hva du må tenke på til krabbefesten

Perfekte forhold for skalldyr

Krabbe, kreps og hummer bygger seg opp om sommeren og høsten for å samle energilager til vårens gyting. Det er akkurat dette som gjør dem proppfulle av deilig, saftig kjøtt.

Prøv denne: Favorittoppskrift på krabbe

Selv om skalldyrene spiser seg feite og fine, er kjøttet magert og godt, og ikke minst svært smakfullt. Krabbe, som er på sitt beste nå i september og oktober, er du kanskje mest vant til å spise naturell, med fersk loff, sitron og majones til. Men hva med å prøve litt utradisjonelle krabbeoppskrifter?

Prøv saftige krabbekaker  med søt chilisaus som et alternativ til de tradisjonelle fiskekakene. 

Hummeren kan du nyte fra oktober og til januar, og her får du de beste tipsene til optimal tilbereding og servering

Blåskjell med eksotisk vri

Blåskjell fortjener også en plass på høstens skalldyrbord. Vi synes blåskjell er nydelig med et hint av fennikel, sitrongress og litt varme fra chilien i en god curry paste. Denne sausen vil du aldri slutte å dyppe loffen i.

Prøv våre: Deilige oppskrifter med blåskjell i hovedrollen

Tips! Ikke kast skallet fra reker, krabbe og hummer. Det danner nemlig en smaksbombe av en kraft for å lage den perfekte skalldyrsuppen. Om du ikke har tid til å lage kraften med det samme, kan du fryse ned skallene og ta dem opp ved behov. Bytt gjerne ut rekeskallene i denne oppskriften med krabbe eller hummer, eller du kan bruke en miks av alle tre.

Håper vi har gitt deg masse ny inspirasjon til høstens skalldyrbord.