Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Drikke til krabbe

Krabbe er en smak av hav og sommer. Server den med godt tilbehør og drikke som komplimenterer krabben. Se ekspertens tips til hvilken drikke du bør velge. 

Drikke til krabbe
Foto: Lise Strandlien

I Norge er det taskekrabben som er mest populær og den lever langs hele kystlinjen vår. Den er kraftigere på smak enn de andre skalldyrene, og kan brukes til mye. Hvis du ikke fanger krabben selv, kan du også få kjøpt fersk krabbe i dagligvarebutikken.

Hvitvin med friskhet og syre

Utfordringen med krabbe er at innmaten i skallet er mye kraftigere enn det sarte kjøttet i klørne.

Ifølge vinekspert Liora Levi trenger vi derfor en vin med både mye friskhet og syre, samt lett sødme. Hun anbefaler hvitvin fra Tyskland.

– Dette er den perfekte matchen. Riesling-druen har mye syre men også mye fruktsødme. Velg viner fra Mosel, alternativt andre regioner hvor det står Kabinett eller Feinherb på etiketten. Dette er en indikasjon på at vinen har litt sødme. Syren er viktig i forhold til tilbehøret også, majonesen legger igjen et fettlag i munnen som syren i vinen renser opp i, forklarer Liora.

– Chablis er et selvsagt følge

Om man ikke er glad i sødmefull vin vil også de litt kraftigere tørre vinene av høyere kvalitet fra Tyskland være gode alternativer til krabbe, ifølge Liora.

– Her er det rik smak av frukt og blomsteraktige toner som er i fokus.

Også friske hvitviner passer til krabbe, ifølge eksperten.

– Viner laget på Chardonnay-druen er gode partnere til krabben. Chablis er også et selvsagt følge. Sjekk med de ansatte på Vinmonopolet at vinen er frisk og tørr og ikke har eikepreg, tipser hun.

Øl til krabbe

Kjøttet i krabbeskallet er forholdsvis kraftig på smak, og mange foretrekker øl til krabbe.

– Vi kan selvsagt spille trygt og gå for et friskt, fruktig og lett sødmefullt hveteøl, men hvorfor ikke prøve noe litt mer spennende? Et belgisk klosterøl hamler opp med den smaksrike innmaten, sier Liora.

Les også: Sommerfest med skalldyr

Alkoholfri drikke til krabbe

Alkoholfrie alternativ til krabbe er flere. Eplemost har god friskhet og sødme, og er for mange et trygt og godt valg.

– Et alkoholfritt øl laget på hvete vil ha samme sødmefulle effekt. Eller hva med et spennende alternativ som rabarbrasaft? Dette er både syrlig og sødmefull drikke som passer godt til krabbe, avslutter Liora Levi.