Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Drikke til reker

Velg noe friskt og fruktig som drikke til reker for å balansere med den milde rekesmaken. Drikkeekspert Liora Levi gir deg de beste tipsene om hvilken drikke som passer best til reker.

Drikke til reker
Foto: Norwegian Seafood Council

Selv om de små rosa er best i de kalde vintermånedene, er det om sommeren vi nyter mest reker. Lange, late kvelder med bordet fullt av ferske reker, dill, sitron, majones og nybakt loff er synonymt med sommer for oss nordboere.

Oppskrifter: Mange måter å bruke reker på

Når du skal invitere til rekefest er det naturlig å servere hvitvin. Som alltid når vi skal kombinere mat og drikke er det viktig å tenke balanse.

Vinkelner og -ekspert Liora Levi forteller at hvis vi skal spise lett, frisk mat, bør vi samkjøre det med lett og frisk drikke.

– Til reker er det hovedsakelig hvitvin som gjelder, alternativt rosévin eller bobler, sier Liora.

Hvitvin til reker

Liora anbefaler å servere en frisk, fruktig og ikke altfor kraftig hvitvin, slik at vinen ikke overdøver den milde rekesmaken. Det er en rekke type viner som gjør seg godt til dette formålet.

– Riesling fra både Tyskland og Alsace i Frankrike er alltid innertiere sammen med knusktørre Chablis og viner laget på Sauvignon Blanc fra hele verden. Den litt mindre kjente druesorten Albariño fra Spania eller Portugal, lager viner som skapt for havets delikatesser, sier hun.

Rosévin til reker

En lekker rosévin gjør seg alltid i glasset om sommeren, og er et supert alternativ til deg som ønsker en litt kraftigere smak til rekene.

– Både Tyskland, Østerrike, Italia og Spania lager deilige roséviner, i tillegg til de tradisjonelle vinene fra Provence med den distinkte lakserosa fargen, tipser hun.

Bobler til reker

Bobler passer også godt sammen med reker, ifølge Liora, men poengterer at det er viktig at å velger de letteste utgavene.

– Prosecco er safe, det samme er Cava og Crémant. Når vi kommer til Champagne bør du gå for de friske variantene og ikke de som har lagret i mange år allerede. Spør de ansatte på vinmonopolet om hjelp til å finne en Brut, Non Vintage eller en Blanc de Blancs. Sistnevnte er Champagne laget kun på Chardonnay-druen som gir et veldig friskt og fruktig preg på vinen, og som gjør at den egner seg godt med reker.

Reke

Øl til reker

Med det delikate kjøttet i rekene anbefaler Liora å velge lyst øl. Men også her det flere typer å velge mellom.

– Et friskt og gjerne lett syrlig øl passer godt, som tysk eller fransk hveteøl. Blonde eller pilsner smaker også godt til reker. Er du i det eksperimentelle hjørnet, prøv en saison fra Belgia!

Alkoholfri drikke til reker

Det kommer stadig flere og flere alkoholfrie alternativer, som ikke innebærer brus eller eplemost.

– Vinmonopolet tilbyr gode limonader, ellers kan du lage den selv. Hvis du er glad i øl bør du gå for et friskt alkoholfritt hveteøl fra Tyskland, Frankrike eller Belgia. Alkoholfri pilsner er også en klassiker som passer godt til, avslutter hun.