Trygg og sunn mat med blåskjell

Trygg og sunn mat med blåskjell

Mange finner både hygge og rekreasjon i å plukke egne blåskjell langs kysten. Her får du noen tips til hvordan du kan sjekke at blåskjellene er trygge å spise.

Kjøpt i butikk:

  • Blåskjell du kjøper i butikken holder en høy kvalitet og er trygge å spise.

  • Det er bare skjell som ikke åpner seg etter dampingen som ikke bør spises. 

  • De skjellene hvor kjøttet trekker seg sammen som en ball, har vært levende når de dampes. De skjellene hvor kjøttet ligger langs med skjellet innvendig, har vært døde når de dampes. De er ikke farlig å spise men det anbefales ikke. 

 

Når du plukker selv:

Mange finner både hygge og rekreasjon i å plukke egne blåskjell langs kysten. Her får du noen tips til hvordan du kan sjekke at blåskjellene er trygge å spise.

De som plukker sine egne blåskjell, kan enkelt sørge for at de bruker råvarer av beste kvalitet.

  • Mattilsynets blåskjellvarsel på internett forteller deg til enhver tid hvor du kan høste blåskjell. Hvis du blir fristet til å plukke blåskjell når du er på tur, er det greit å bruke den samme tjenesten på telefon 820 33333 eller laste ned blåskjellvarsel som app for iPhone.

  • Blåskjell smaker best når de er så ferske som mulig. Skjellene skal være levende helt fram til tilberedningen starter. Sjekk at de er det ved å kakke skjellene mot benken eller et hardt underlag. Skjell som ikke lukker seg bør du plukke ut, men husk å være litt tålmodig. Blåskjell lukker seg sakte.

  • Skjell som ikke åpner seg etter dampingen, skal heller ikke spises.

  • De skjellene hvor kjøttet trekker seg sammen som en ball, har vært levende når de dampes. De skjellene hvor kjøttet ligger langs med skjellet innvendig har vært døde når de dampes, det er ikke farlig å spise disse men vi anbefaler det ikke.

  • Levende skjell skal ikke fryses, men kan oppbevares i inntil fem dager lagt på is eller på laveste temperatur i kjøleskap.  

Se også: Grunnoppskrift på blåskjell