Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Drikke til skrei og torsk

Skrei er et skikkelig festmåltid. Med god mat hører også god drikke. Her er noen tips om hva du kan servere til skreimåltidet.

Drikke til skrei og torsk
Foto: Oliver Brachat / Inger Marie Grini

Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet. Når den er i sin beste alder, kommer den inn til norskekysten for å gyte. Skreien fiskes i perioden januar til mars/april, og mange ser frem til at den hvite delikatessen endelig er her.

Les også: Inviter til festmiddag med skrei

Eksklusiv råvare – god drikke

Skrei er en delikatesse, med fast, fin konsistens og kritthvitt fiskekjøtt. Det følger faktisk en egen kvalitetsstandard som alle produsenter må følge for å kunne pakke skrei. Dette for å sikre at kundene får skrei av beste kvalitet.

Les også: Vanlige spørsmål om skrei

Rødvin og hvitvin til skrei

Med en så eksklusiv råvare er det også viktig å tenke på hva slags drikke man serverer til skrei. Men hva er det som passer? Siden skrei er en torsk, vil mye av det som passer til torsk også passe til skrei.

Rødvin er vanlig til kokt torsk, og passer også til skrei. Ifølge Vinmonopolet er ikke rødvin alltid en like god kombinasjon med lever, som jo ofte serveres sammen med skrei som skreimølje. De anbefaler derfor å velge en ueiket type med moderat tannin. En lett og fruktig barbera, valpolicella eller beaujolais. De foreslår også en saftig Pinot Noir fra Burgund eller New Zealand uten for mye tannin.

Hvitvin er også godt til skrei. Vinmonopolet anbefaler å servere en vin som er laget på Sauvignon Blanc, Riesling eller Albariño. Ettersom lever og rogn gjør måltidet med fyldig, anbefaler de også å prøve en frisk Chardonnay eller en musserende vin eller champagne.

Lyst øl til skrei

Ifølge dem kan også øl fungere godt til skreien. Da gjerne lyst hveteøl, blonde eller pale ale. Når skreien er stekt kan du også servere med mellommørkt øl.

Ønsker du noe alkoholfritt til maten? Server gjerne en god eplemost eller alkoholfritt hveteøl.