Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Slik lager du festmiddag med skrei

Når skreien endelig kommer til våre farvann, er det en god anledning til å invitere til et skikkelig festmåltid. Her er noen gode tips på veien.

Inviter til festmiddag med skrei
Foto: Ingrid Pop

Skrei er kun tilgjengelig i januar-mars/april. Når vi fisker den har den akkurat lagt bak seg mer enn 1000 kilometer Barentshav for å gyte. Dette skjer på det samme stedet der den selv ble unnfanget, for minst fem år siden, i havområdene rundt Lofoten og Vesterålen.

Les også: Kjærlighetsfisken skrei

Eksklusivt festmåltid

Skrei er altså en eksklusiv råvare, så når den endelig er her bør du benytte sjansen og invitere til fest. Skrei er et festmåltid med høy kvalitet!

Skreien kan tilberedes på mange måter, og er slett ikke så vanskelig som mange tror, tvert imot. Så om du velger å trekke, steke eller ovnsbake den er opp til deg og hva du foretrekker.

Se også: Tips til ulike måter å tilberede skrei på

Når du serverer skrei, gir du ikke bare gjestene dine deilig, sunn mat. Du bringer også noe av magien og romantikken fra det store havdypet inn på ditt eget spisebord. Når du bruker denne råvaren tar du også del i vår felles kysthistorie.

Les også: Vanlige spørsmål om skrei

 
Gode tips til festmiddag med skrei

En festmiddag betyr at det serveres noe eksklusivt, dampende godt på tallerkenen. Men det er ulike måter å tilberede maten og lage feststemning på. Her er noen tips på veien.

  • Be fiskehandleren pakke skivene eller filetene i papir. Fisken må pakkes i lengderetningen og helst ikke brettes sammen for å bevare kvaliteten

  • Når du kommer hjem legger du pakken i en plastboks i kjøleskapet sammen med isbiter eller kjøleelementer. Da holder temperaturen seg nærmest mulig null, ideelt for skrei!

  • Vil du ha skikkelig tradisjonell skreimiddag? Dette kalles skreimølje og er enkelt å lage. Legg fisk, lever og rogn i hver sin gryte og la det trekkes mørt i lettsaltet vann og server med kokte poteter.

  • Bruk rognen fra skreien, den er en delikatesse. Vask rognen og la den trekke i saltet vann i ca. 20 minutter. Stek den så lett i en panne før du skjærer den i skiver og serverer den på ristet brød med noen friske urter på.

  • Skal du ha fest og servere tapas kan du lage skreikjaker med soppstuing.

  • Utnytt skreien og server skrei både som forrett og som hovedrett. Her finner du flere oppskrifter på skrei.

Les merFå inspirasjon til festmiddagen med disse gode oppskriftene.