Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Kjærlighetsfisken skrei

Den er Barentshavets ridder og Lofotens casanova. Få strekker seg så langt for kjærligheten som skreien gjør. 

Kjærlighetsfisken skrei
Foto: Nadin Martinuzzi / Sentralen

Skrei er torsk, men ikke all torsk blir til skrei. Skrei er nemlig torsk som vokser opp i Barentshavet. Når vi fisker den har den akkurat lagt bak seg mer enn 1000 kilometer Barentshav for å treffe sin utkårede. Dette skjer på det samme stedet der den selv ble unnfanget for minst fem år siden, i havområdene rundt Lofoten og Vesterålen. Og skreien er kun i disse havområdene i en viss periode av året, vanligvis ca. fra januar til april.

Skrei finnes kun langs norskekysten. 40 prosent av all skrei blir fisket utenfor Lofoten og Vesterålen, men fisket strekker seg fra Finnmark i nord, ned langs Mørekysten og helt ned til Haugesund.

Les også: Vanlige spørsmål om skrei

Skreien gjentar kjærlighetsreisen hvert år

Resten av året lever skreien i havområdene midt mellom Norge og Nordpolen. Hver vinter, og ikke før den er minst fem år gammel, vender den tilbake til stedet der den selv ble klekket. Dermed møtes millioner av skrei til elskov på dypene utenfor Nord-Norge.

Etter at den er blitt kjønnsmoden, gjentar skreien sin kjærlighetsreise hvert eneste år. Dermed kan både vi og den ventende partneren stole på den trofaste skreien.

Skreifiske
Skrei finnes kun langs norskekysten. 40 prosent av all skrei blir fisket 
utenfor Lofoten og Vesterålen.

Skrei gir et romantisk festmåltid

I Norge har vi sterke tradisjoner for å servere skrei med lever og rogn. Dette kalles skreimølje og er en skikkelig delikatesse.

Er anledningen valentinsdag, bryllupsdag – eller kanskje til og med et frieri? Hvis du vil fortelle din kjære noe med middagen du lager, skal du velge skrei. Den uttrykker nøyaktig det du vil si: Kjærlighet på dypet, trofasthet og utholdenhet.

Skreien, gjerne med rognen og leveren som følge, er råvarene som ikke bare uttrykker nøyaktig det du vil fortelle din kjære. Med dens gode kilde til marin omega-3 gjør den også hjertet sterkt og hjernen klar. Den gir med andre ord de aller beste forutsetninger for en romantisk aften.

Skrei passer også som middag for venner og familie. Både som eksklusiv hverdagsmat og festmiddag. En festmiddag betyr at det serveres noe eksklusivt, dampende godt på tallerkenen. Men det er ulike måter å tilberede maten og lage feststemning på. Her er noen tips til festmåltidet med skrei.

Les også: Drikke til skrei og torsk

Skreimiddag
Den eksklusive skreien passer ypperlig som festmiddag sammen med 
venner og familie. 

 

Les også: Slik tilbereder du skrei