Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Spenstig og muskuløs som en six-pack

Det er ikke seg selv Frode Laupsa beskriver når han sier spenstig og muskuløs som en six-pack, det er nemlig skreikjøttet.

Spenstig og muskuløs som en six-pack
Foto: Synøve Dreyer

Sørlendingen, Frode Laupsa, er en kokk som fagfolk kjenner godt til. Frode har jobbet på anerkjente restauranter, som Oro, Palace Grill og Tjuvholmen Sjømagasin. Ikke nok med det, har han også vært matfaglig rådgiver på Kulinarisk Akademi og en del av det norske kokkelandslaget. Han vet hva han snakker om når det kommer til skrei.

Størrelse, spenst og smak 

– Størrelsen, spensten og smaken av skrei i sesong, før den gyter, er i en helt egen klasse. Den er så muskuløs at det kan se ut som den har six-pack, forteller Frode.

Gode råvarer får alltid hjertet til å banke litt ekstra. Når Frode omtaler skreien får ansiktet et helt eget uttrykk. Det er uttrykket av begeistring og lidenskap.

– Skrei er en råvare med utallige bruksmuligheter, hvor du både kan piffe litt ekstra til fest, eller tone ned til hverdags. Det er den store variasjonen i bruksmulighetene, kombinert med unikt fiskekjøtt og suveren smak, som gjør at jeg mener skrei er en fisk enda flere bør teste ut på kjøkkenet sitt, sier Frode.

Et lite triks kan forlenge holdbarheten og gi enda bedre smak 

Frode har et lite tips som forlenger holdbarheten og gir enda fastere konsistens og mer egensmak.

– Man kan drysse over havsalt på skreifileten og la den ligge i ca. 20 minutter. Deretter skylle den under kaldt vann og tørke godt av den etterpå. Da fremhever man de gode smakene og den blir enda litt fastere i konsistensen. I tillegg vil den også da tåle å ligge litt lenger i kjøleskapet, dersom du ikke skal ha den til middag samme dag, opplyser sørlendingen.

Skrei er i sesong samtidig som rotgrønnsakene 

For Frode er rotgrønnsaker fantastisk tilbehør som passer til fisken. Sesongen for skrei er samtidig som sesongen for rotgrønnsakene. Fisk på sitt beste og grønnsaker på sitt beste blir en naturlig og god kombinasjon.

Skrei
Skrei med hvitløkspotetpuré og rødvinssjy
. Foto: Sentralen.

– Det er mange måter å tilberede skrei på, og man kan gjøre det så enkelt som bakte rotgrønnsaker, pannestekt skrei med hvitløk, timian og smør. Det er helt innafor. Som saus til er det supert å bruke det brune smøret som blir igjen i stekepannen sammen med litt sherryeddik og urter. Det blir ordentlig smaksrikt, forteller Frode.

Frode mener, som mange andre, at rødvin passer godt til skrei. – Velg en rødvin som balanserer smakene. Gå for lette, unge, ueikede viner med blot tanninstruktur, god friskhet og en frisk og kjølig aromaprofil, avslutter Frode.

Les også: Drikke til skrei og torsk.