Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

10 fakta om skrei

Hver vinter svømmer skreien fra Barentshavet for å gyte langs norskekysten. Her er 10 fakta om denne lekre, sunne og bærekraftige råvaren.

10 fakta om skrei
Foto: Knut Åserud
  1.  Skrei skiller seg utseendemessig fra torsk som lever stasjonært langs kysten, ved at den er lengre og spissere i formen og har lysere fargetegninger i skinnet. Dessuten vandrer den over store avstander og har Barentshavet som oppvekstområde.
  2. Siden skreien svømmer over lange avstander oppnår den en bedre kondisjonsfaktor enn torsk som lever stasjonært. Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt.
  3. Skreiens tilbehør som rogn, lever, tunge og kjake gjør produktet skrei helt spesielt. Den mest tradisjonsrike måten å servere skrei på er med lever og rogn. Dette kalles skreimølje.
  4. Ordet skrei kommer fra det norrøne ordet skreið som betyr fisk som skrider eller vandrer.
  5. Skrei er rik på proteiner, vitaminer, mineraler, og en porsjon med skrei dekker det anbefalte daglige inntaket av Omega-3-fettsyrer.
  6. Skrei er en rovfisk som spiser sild, lodde og brisling.
  7. DNA har avdekket at skrei og kysttorsk er genetisk forskjellige populasjoner. Les mer på Forskning.no.
  8. Etter at skreien er fisket og renset, pakkes den i esker med is innen 12 timer. Se etter kvalitetsmerket Skrei® når du kjøper fersk skrei. Da er du sikret fisk med ypperste kvalitet.
  9. Cirka 40 prosent blir fisket utenfor Lofoten og Vesterålen, men fisket strekker seg fra Finnmark i nord til Stad i sør. Det finnes ingen andre steder i verden der en kan fiske skrei. Skrei er et sesongprodukt og fiskes fra januar til april.
  10. Skrei er kilde til flere produkter, som for eksempel tunge og kjake. Disse betegnes av mange som en ettertraktet delikatesse. Med skreiens økte utbredelse finnes det også flere internasjonale spesialiteter basert på dette enestående faste, fine og hvite fiskekjøttet.

Frister det med skrei til middag? Her finner du oppskrifter som kan friste.