Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Slik bruker resten av verden laks

Visste du at laks på pizza er populært i Italia, eller at laks tandoori er en ny hit i India?

Slik bruker resten av verden laks
Foto: Studio Dreyer-Hensley

Det spises hele 14 millioner laksemåltid hver eneste dag i hele verden. Det er utrolig mange måltider og utrolig mye laks!

På laks.no kan du følge laksens ferd når den fraktes til mer enn 100 markeder verden over. Hele veien ligger den pakket på is i lukkede esker eller bokser, slik at mennesker i alle verdenshjørner får best og ferskest mulig norsk laks på bordet.

Les også: Slik holder fersk fisk høy kvalitet

Laks på pizza i Italia 

Laks har passert både tunfisk og sverdfisk i popularitet, og er førstevalget når de kresne italienerne skal spise sjømat.

Prøv en italiensk vri neste gang du lager pizza med vår gode oppskrift på pizza med røkt laks. Pizza er både lettvint og smakfullt, og røkt laks passer veldig godt på en sprø pizzabunn sammen med pesto, tomat, frisk oregano og fersk mozzarella.                                    

Italienerne er også veldig begeistret for å bruke den til noen av sine utallige varianter av pastaretter, eller som carpaccio.

Røkt laks på pizza er en hit i Italia. Foto: Oliver Brachat

Inderne elsker laks tandoori!

I  India vokser etterspørselen etter laks kraftig. Stadig flere får øynene opp for både laks og torsk. Det er særlig  helsegevinstene ved å spise sjømat som har gjort at flere spiser laks i India.

Laks tandoori blir stadig en mer populær rett. Du kan få den ekte indiske følelsen med denne deilige tandoorilaksen med hjemmelaget naanbrød og raita.

Røkt laks – en favoritt i Frankrike 

Det franske kjøkkenet har for lengst lagt sin elsk på laks. Frankrike er det første landet Norge eksporterte laks til og er det mest foretrukne fiskeslaget i landet. Norge eksporterer så mye som fire kilo laks til Frankrike hvert sekund. Stablet i fiskekasser tilsvarer det høyden på 80 Eiffeltårn i uka!

Franske kokkeprogrammer på TV tar stadig vekk laksen inn i varmen, og allerede på 80-tallet serverte franskmennene laksen lett rosa/rå. Det kommer da kanskje ikke som en overraskelse at de også er veldig glade i laks som sushi? Sushi er faktisk mer populært enn pizza når pariserne bestiller mat på døra.

En god nummer to i Portugal 

Portugal er et av de få landene der laksen faktisk ikke er på førsteplass når det gjelder sjømatpopularitet. Klippfisken er og blir vinneren. Ikke så rart ettersom Bacalao er nasjonalretten i Portugal.

Som en god nummer to finner vi laksen, selv om den er relativt ny på det portugisiske markedet.

Prøv denne oppskriften på bacalao

Svenskene vil helst ovnsbake laksen 

Våre naboer i Sverige er også glade i norsk laks. Hele 46 prosent av de som spiser fisk til middag i hverdagen fortrekker å spise laks. Og hva er vel svensk påske, midtsommer og jul vært uten den norske gravlaksen?

Gravlaks er en tradisjonell rett som gjerne serveres med en god sennepssaus. Foto: Studio Dreyer-Hensley

Når svenskene tilbereder laks til middag er det spesielt én måte som skiller seg ut i popularitet, nemlig å ovnsbake den. Prøv en morsom vri på den ovnsbakte laksen med laks i bakepapir, servert med «potatismos» selvsagt.

Japanerne foretrekker norsk laks til sushien 

Når vi snakker om laks i resten av verden kommer vi selvfølgelig ikke utenom Japan. I 2015 var det 30 år siden norsk laks ble introdusert i Japan for første gang.

Se oppskrifterEnkelt å lage sushi selv

Laksen fra Norge er så spesiell at japanerne har gitt den et eget navn, «nama salmon». «Nama» betyr «det som ingen har gjort noe med». Vanligvis må man nemlig fryse fisk som brukes til sushi i et døgn før den kan brukes. Men det trenger man ikke gjøre med den rene norske laksen, som er fri for parasitter. Japanerne fisker laks selv også – men fersk norsk oppdrettslaks er favoritten!

Er du nysgjerrig på hva norsk laks faktisk betyr for Norge? Les om det norske lakseeventyret på laks.no.