Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Frøya - En bærekraftig skattekiste

Øyene Hitra og Frøya ligger som to kamerater langs Trøndelagskysten – begge med historisk kystkultur, næringsrike hav og masser av god sjømat. Spesielt kamskjell og krabbe er det mye av utenfor de to øyene. Til stor begeistring for kunder i Norge og i utlandet.

Frøya
Foto: Alex Holm

–Vi har 250 fiskere som leverer krabbefangst til oss i sesongen, og det er klart det betyr mye for områdene, sier Kolbjørn Ulvan, fabrikksjef ved Hitramat, Norges største leverandør av krabbe. 3500 tonn ble hentet opp av sjøen i fjor - på naturens premisser. –Krabbefisket er regulert for å være bærekraftig. Det er kun lov å fange krabber som er større enn minstemålet på 13 cm. Da har krabben blitt så stor at den allerede har rukket å reprodusere seg, forteller han. –Det gjør at man aldri truer krabbebestanden med å bli utfisket. 

En glemt skatt 
Lenge lå havbunnen utenfor øyene full av gourmetvaren kamskjell, uten at noen egentlig brydde seg. Ikke før i 1991 startet de tre kompisene Helge Myrseth, Kjell Nilsen og Geir Werø å hente opp råvaren. Siden den gangen har de økt omsetningen med 10% hvert eneste år. I likhet med krabbefangst, skjer innhøstingen alltid på lag med naturen. –Vi tok tidlig et valg om at vi skal drive langsiktig og bærekraftig høsting av kamskjell. Dette er noe vi ikke bare skal gjøre de neste to årene, men i 20 nye år, forteller Helge, daglig leder i Seashell AS. 

Bærekraft
Med en maksradius på 6 timer unna land, dykkes det daglig etter kamskjell. Høstingen gjøres for hånd og kun de største skjellene får bli med opp i båten. Alt under 10 cm bli liggende igjen til kommende år. Denne skånsomme måten å håndtere råvaren på har gitt Helge og bedriften produktsertifiseringen ”Friends of the Sea” for deres bærekraftige kamskjellene. Etter at skjellene er høstet opp i båten, er det rett tilbake til mottaket. –Der laster vi av fangsten, veier dem og putter dem i saltvannstanker. Over natten ligger de i sjøvann, forteller Helge. Det gjør at de kan ha så mye som 10 – 20 000 kamskjell på stasjonen til en hver tid. Neste morgen pakkes varene og sendes direkte ut til kundene. For å sikre at kamskjellene er ferske og friske, sjekkes hver og en for hånd, før de forsegles med en klips. Den forhindrer at skjellet åpner seg på vei til kunden. –Etter to-tre dager ligger de på kjøkkenbenken foran kokken, på andre siden av verden, forteller Helge.

Gode forhold 
Krabbene fanges utelukkende i teiner. Ikke bare er det mer skånsomt for dyret, men i tilfelle uvær og at fiskeren ikke kommer seg ut på havet, forhindrer det at råvaren går tapt. Sesongen begynner så smått nå i mai, men aller best krabbefiske er det fra august og til oktober. Fabrikksjefen får inn krabber fra Vesterålen i nord til Måløy i sør. Det er likevel utenfor øyene at de fleste krabbene blir fanget. –Hitra og Frøya har alltid vært ekstremt gode områder for krabben. Her får den tidlig godt matinnhold og har gode forutsetninger for å bli stor og fin, forteller Kolbjørn. Det blir en del lokale spesialiteter innrømmer Helge og Kolbjørn. –Ristet kamskjell i pannen, og med salt og pepper, sier Helge. Da er han fornøyd. –Knuste klør i panna sammen med olje, løk, hvitløk, chili og paprika. En skvett fløte og så over nykokt pasta. Helt ypperlig, smiler Kolbjørn.