Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Marmitako de Salmón Noruego fra Spania

De fleste av oss må droppe sommerens sydenferie i år. Men en smak av norsk sjømat slik den tilberedes i Spania kan gi deg feriefølelsen hjemme på ditt eget kjøkken. Marmitako, eller pannestekt laks med spanske smaker passer perfekt på en sommerdag der grillværet lar vente på seg.

Oppskrift Marmitako de Salmón Noruego

Marmitako de salmón er blitt en svært populær rett i Spania, mye takket være at fet fisk som laks passer veldig godt sammen med de andre ingrediensene.

Marmitako de salmón har sin opprinnelse fra fiskerne i Baskerland hvor den var populær å spise på de lange turene om bord i fiskebåtene. Navnet stammer fra en metallpanne som ble kalt «marmita», som direkte oversatt betyr «fra pannen».

Tradisjonelt ble det brukt tunfisk i denne retten, da dette var den fisken som fiskerne oftest fikk på fangstfeltet. I dag er tunfisken gjerne erstattet med andre fiskesorter, slik som laks.

Visste du at:

  • I Spania spises det i snitt 1,2 millioner måltider med norsk laks hver eneste dag
  • Laks inneholder viktige næringstoffer som marine omega-3-fettsyrer, proteiner, vitamin D, selen, vitamin B12, vitamin A, jod og antioksidanter
  • Norsk laks er den mest populære fisken i Spania, foran den hvite fisken lysing
  • Den norske markedsandelen for laks er 91 prosent i Spania. Skottland, Chile og Færøyene fordeler den resterende delen av markedet
  • Spania var i 2020 det femte største eksportmarkedet for norsk laks målt i volum og verdi
  • I 2020 ble det eksportert 75 407 tonn laks for 4,6 milliarder kroner fra Norge direkte til Spania, noe som var en verdivekst på 2 prosent fra året før.