Julestemning med sildeverksted

Julestemning med sildeverksted

Det blir ikke skikkelig julestemning uten sild på bordet. Inviter til sildeverksted og slå tre fluer i én smekk: hygge med venner, pålegg til julemåltidene og populær spiselig julegave.

Desember og adventstid kan for mange oppleves som en hektisk periode. Nettopp derfor bør man sette av tid til å senke skuldrene og ta en pause mellom slagene. Inviter vennegjengen på et skikkelig sildeverksted!

Varm opp gløgg, sett på favorittjulemusikken og la stunden bli et avbrekk der dere både får hygget dere sammen og laget deilig sild til julens mange lange måltider.

Hvis man også pynter glassene litt ekstra, er hjemmelagd sild på glass en super gave å gi bort. Det ligger en ekstra omtanke bak de hjemmelagede og spiselige julegavene. En julegave fra havet er enkelt å lage – og hyggelig å få.

Sild passer til alt

De klassiske julesildene er tomatsildsursild og sennepssild, men sild passer til utrolig mange forskjellige smaker, som blant annet chili, karri, ingefær og appelsin. Eller hva med de litt mer «festvariantene» som akevittsild, sherrysild eller julegløggsild?

Se alle sildeoppskriftene her: Lag julestemning med sild

Dette trenger du til sildeverkstedet

Be gjerne alle ta med litt hver, så slipper du stort innkjøp og alle er med på spleiselaget.

  • Små glass til å ha silden på.
  • Lag en oversikt over hvilke sildevarianter dere vil lage, så alle ingrediensene er i boks. Finn din sildefavoritt her.
  • Ferdigsild på glass eller krydder/saltsild-fileter. Bruker du ferdigsild (sursild eller kryddersild er mest vanlig) på glass, heller du av laken og bruker silden til å lage din egen sildevariant.
  • Krydder og smakstilsetninger etter eget ønske. Se oppskriftene for inspirasjon og mengde.
  • Boller til råvarer dere har tenkt å bruke.
  • Skjærefjøl, kniv og rivjern.
  • Noe å blande med laken/sausen med.
  • Pyntesaker: silkebånd, tusjer, klistrelapper, gavelapper, kvister, og annen pynt.

Pimp glasseneHer får du tips til pynting av sildeglass

Forberedelser før du legger silden på glass

Du må sterilisere glassene du skal ha silden i. Dette gjør du enkelt i stekeovnen på 100 grader i ca. 10 minutter eller ved å koke dem i ca. 10 minutter. På forhånd må du ha rengjort dem godt med såpe og varmt vann.

Dersom du ønsker å lage silden fra grunnen av, kjøper du noen pakker krydder- eller saltsild hos fiskehandleren eller i dagligvarebutikken. Da må filetene ofte vannes ut i vann eller melk (eller en blanding av vann og melk) i 1-2 timer på forhånd. Vanner du ut med melk vil du få en litt mildere smak på sildefiletene. Tørk lett med kjøkkenpapir før du bruker silden.

Slik lager du sild hjemme - steg for steg

1. Velg sild og ingredienser fra oppskriftene. Skjær, rasp og riv opp ingrediensene. Sildefiletene skjærer du i ca. to cm brede strimler på tvers.

Velg sild og ingredienser fra oppskriften

2. Bland ingrediensene i en bolle, eller legg dem lagvis på glass og hell på lake. Laken kan du lage fra bunn, eller bruke lake fra sildeglass fra butikken som du «pimper» opp med krydder etter eget ønske. Denne enkle eddiklaken kan du bruke som basisoppskrift.

Bland ingrediensene i en bolle- eller legg dem lagvis på glass og hell på lake eller dressing

3. Pynt glasset med det du måtte ønske å pynte med. Kun fantasien setter grensene her.

4. Gi glasset bort som gave eller bare nyt det selv.

Husk! Hjemmelaget sild på glass er holdbar i 1-2 uker. Se den enkelte oppskriften for antatt holdbarhet. Du må altså ikke lage silden for tidlig hvis du skal gi den bort i gave!

Pynt glasset og gi det bort som gave eller bare nyt det selv

Synes du dette sildeglasset ser godt ut? Prøv oppskriften med urtesild.

Godt verksted!