Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Nøkkelen er å ta tempen

Mange bruker termometer når de steker kjøtt, men du bør også prøve det på fisk. Et termometer som måler kjernetemperaturen er den lille investeringen som sikrer deg en saftig fiskemiddag.  

Kjernetemperaturer for laks, kveite og torsk
Foto: Synøve Dreyer

40 grader. 50 grader. 60 grader? Kjernetemperatur er det øyeblikket i ovnen eller på panna når fisken er perfekt saftig. Da er den ferdig tilberedt og du vet at den ikke blir tørr på fatet ditt. Det har jo aldri svømt en tørr fisk i havet! 

Du trenger ikke en gang å være hobbykokk for å briljere med kjernetemperatur. Et steketermometer gjør nemlig jobben for deg helt uten stress. Steketermometer er faktisk den sikreste og billigste investeringen du kan gjøre på kjøkkenet.

Den største jobben er å å følge med når fisken når kjernetemperaturen. Og husk at du alltid bør sette termometeret i den tykkeste delen av fiskekjøttet.

Det er enkelt å steke laks

Les mer

Her er de vanligste kjernetemperaturene for tre fiskeslag: 

Laks

Steketermometer er lurt uansett om du har laksen i folie i ovnen eller steker den i panna. Når du baker den i ovnen på 180 grader, er den ferdig når temperaturen er på 50 grader. Da er den fortsatt saftig. Husk at laksen vil ettersteke ett til to minutter, derfor kan du gjerne ta den vekk fra varmen i ei stekepanne når kjernetemperatur er på 57 grader. 

 

Oppskrift på ovnsbakt laks med sitron. 

Kveite

Når du baker kveite i ovn kan du enten bake kveiteskivene i en smurt ildfast form eller på et stekebrett med bakepapir på. Bak dem i stekeovnen på 180 °C i ca. 8-12 minutter, men det kommer litt an på hvor tykke kveiteskivene er. Det tryggeste er derfor alltid å bruke et steketermometer, og kveiten er klar når kjernetemperaturen på rundt 50 grader.

Oppskrift på ovnsbakt kveite

Torsk

Hvit, mager fisk som torsk blir fort ferdig i ovnen, som oftest raskere enn du tror. Når fiskekjøttet løser seg fra beina er det egentlig ferdig, og da har den gjerne en kjernetemperatur på rundt 55 grader. 

Lag lettsaltede torskeflak i ovnen