Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Gresskar – skummelt og godt

Halloween er en kjempefest i USA. Etter hvert kom det til Norden også, og det er kanskje ikke så rart med tanke på hva en slik tradisjon bringer med seg.

Gresskar – skummelt og godt
Foto: Thinkstock

Gresskar – skummelt og godt

I USA har de feiret denne tradisjonen i mange år ved å kle seg ut og dekorere hjemmene sine med spindelvev, spøkelser og ikke minst skumle gresskarhoder med lys! Det var først rundt år 2000 vi tok tradisjonen her til lands, og feiringen blir større og mer populær for hvert år.

Gresskar har blitt et av mange kjennetegn for denne dagen, og flere bruker den også i matlaging. Den passer perfekt som en ingrediens til høstens supper og en av favorittene er gresskarsuppe med kamskjell. Du kan også bruke gresskarkjøttet til å sylte gresskar. Det passer veldig godt til stekte retter av torsk, sei eller kveite

Til syltet gresskar trenger du:

  • 1 kg gresskar, renset

  • 4 dl 7 % eddik

  • 750 g sukker

  • 12 g hel tørket ingefær

Slik gjør du:
Rens gresskaret og skjær gresskarkjøttet i jevne terninger ca. 1,5 cm store. Bland eddik, sukker og tørket ingefær i biter. Kok til sukkeret er oppløst. Kok gresskarbitene i laken, porsjonsvis. Kok til de så vidt er møre og ha dem over på rene glass. Når alt er kokt og over på glass fordeler du laken på glassene. Sett på tette lokk og oppbevar kjølig. Syltet gresskar er holdbart lenge, helt frem til neste høst.

La barna delta
Vil barna være med å gjøre klart et gresskar, er det flere muligheter. De kan f. eks ta ansvaret med å ta ut innmaten. Gi dem en skje og la dem prøve. Hvis det er større barn som vil være med å skjære, kan det være en idé å ha snittet lett i skallet med en skarp kniv på forhånd slik at det blir enklere for dem å sage seg vei i kjøttet. Husk å alltid skjære vekk fra kroppen i tilfelle kniven skulle glippe.  Det er fint å ha god tid – sett frem noe godt å spise, ikke vær redd for litt søl, det er bare å samle opp alt til slutt.

Huskeregler for Halloween
Det er mange spente monstre, skumle dyr, og ekle hekser som gleder seg til å gå «Knask eller knep». Og for at det skal bli en morsom, spennende og hyggelig opplevelse for både de som ringer på og for de som lukker opp er det greit å følge noen regler.

1.   Det er kun lov å gå 31. oktober!
Det er kun på selve Halloween det er lov med knask eller knep

2. Ikke gå knask eller knep etter kl 21.00
De fleste er ikke så begeistret for besøk sent på kvelden

3. Utelysene av betyr ikke velkommen
Om utelysene er av og ingen lys er tent ved inngangspartiet, da ønsker de ikke besøk. Husk at ikke alle feirer Halloween eller ønsker å få besøk av monstre. 

4. Vis hensyn
Tenk over hvem du ringer på til. Vet du at det bor eldre mennesker der eller det bor små barn der, vær forsiktig med å skremme og hyle når de åpner døren. Det kan også være en ide og banke forsiktig på dersom du vet at det bor små barn i huset som kanskje skal sove.

 5Knep ødelegger moroa
Ikke alle ferier Halloween, eller vet at det er det den dagen. Derfor har de kanskje ikke noe godteri å gi bort heller. Vis respekt, og vær høflig for det. Gå heller videre til neste hus. Det er ikke lov til å gjøre hærverk som for eksempel kaste egg.

 6. Monstre eller prinsesser?
La barna få kle seg ut som hva de vil, selv om det kanskje ikke er så skummelt. Ikke alle barn har lyst til å være skumle.