Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

God jul med torsk på festbordet

Ikke bare er torsk er en sterk juletradisjon, men den er også et deilig avbrekk fra den tunge kjøttmaten i julen.

God jul med torsk på festbordet
Foto: Inger Marie Grini

Torsk er en god gammeldags klassiker som julemiddag. Det er særlig på Sørlandet og i Nord-Norge at torsk serveres som middag på selve julaften, men mange spiser torsk i løpet av romjulen.

Se flere: Oppskrifter på gode julemiddager med fisk her

Den tradisjonelle klassikeren serveres selvsagt med kokte gulrøtter og mandelpoteter. En liten vri er å steke gulrøttene i litt smør med frisk, hakket timian til og gjerne en teskje honning smeltet i smøret. Det gir deilig sødme til grønnsakene.

Ønsker du deg en festvariant som går bort fra klassikeren, anbefaler vi torsk med rotmos og rødvinssaus. Rotmosen er laget med gulrøtter og kålrot, og den bakte torsken har smak av både ingefær, appelsin og rosmarin. Perfekte smaker sammen med den kraftige rødvinssausen.

Du kan også godt prøve med gulrotstuing til fisken også. En nydelig kombinasjon.

Se oppskriften herTorsk med rotmos og rødvinssaus

Torsk

Lekre forretter til torsk

Når du først har valgt fisk til julemiddag, hvorfor ikke også servere sjømat til forrett? En altfor lite brukt delikatesse er kongekrabbe. Kongekrabbe er skikkelig festmat.

Et annet alternativ er å servere ørreten rå med kremete avokado til. En litt mer eksotisk vri, men samtidig - hva er vel mer helnorsk enn deilig, dyp oransje og saftig ørret?

Se oppskriften herRåmarinert ørret med avokadokrem

Dessert til julemiddag med torsk

Ingen julemiddag uten dessert, og når man først er i gang med skikkelig fest, må man kjøre løpet helt ut med en staselig avslutning. Vi elsker multer, men hva med å lage en vri på tradisjonsdesserten også? Julekrydrede multer er akkurat den vrien. Server den gjerne i søte små glass, med krumkaker eller strull til.

Hva mer kan en ønske seg til jul da? God jul!