Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Julens beste kveitemiddag

Har du begynt å glede deg til årets beste fiskemiddag? Det har vi! Julekveite med nydelig tilbehør.

Julens beste kveitemiddag
Foto: Inger Marie Grini

Selvsagt skal kveite på julebordet i år også, for fisk passer perfekt mellom de ellers tunge festmåltidene. Kveite til jul er tradisjonsmat langs hele kysten, også i innlandet, men den er mest vanlig nord i landet.

Se merOppskrifter på gode julemiddager med fisk her

Slik tilbereder du kveite

Mange spiser kveiten tradisjon tro - lettsaltet og trukket, med klassiske, kokte gulrøtter, poteter og eggesmør. Andre foretrekker å bake eller steke den. Uansett hvordan du tilbereder den er kveiten aller best når den er saftig. Det blir den når du trekker, baker eller steker den på lav varme.

Ovnsbakt kveite

Når du baker kveite i ovn kan du enten bake kveiteskivene i en smurt ildfast form eller på et stekebrett med bakepapir på. Bak dem i stekeovnen på 180 °C i ca. 8-12 minutter. Steketiden er avhengig av hvor tykke skivene er. Det tryggeste er å bruke et steketermometer. Kveiten er klar når den har en kjernetemperatur på ca. 50 °C.

Julekveite
Saftig kveite bakt i ovn med kremet kaperssmør og friske, grønne aspargesbønner.

Pannestekt kveite
Hvis du vil steke kveite lar du den få noen få minutter i en varm stekepanne med skinnsiden ned, og lar den hvile i fem minutter etterpå. Også her kan du bruke et steketermometer for å sikre deg den riktige kjernetemperaturen.

Kveite trukket i vann
Den mest tradisjonelle tilberedingsmetoden er å trekke kveita i kokt vann. Kok opp vann med salt med mengdeforholdet 1 dl salt til 2 liter vann, skru ned til svak varme og legge i fiskeskivene i vannet. La dem trekke til skivene så vidt er gjennomkokt, ca. 10 minutter. Følg med at fisken ikke ligger for lenge i vannet. Da blir den tørr.

Julekveite
Kveite med eplejuice og friske epleterninger

Saftig kveite passer veldig godt sammen med litt syrlige sauser fordi den er så feit og fin. Og siden det samtidig er så populært å bruke smørsauser til kveite, anbefaler vi denne med eplejuice og friske små epleterninger. Rødfargen på eplene gjør jo kveita litt ekstra «julete» også, ikke sant? Og som alternativ til potetene har vi her brukt byggrisotto, som gir både god smak og godt tygg. Og gulrøttene? De kjører du til en deilig puré.

Staselig start på julekveiten

Ikke alle bruker forrett til julemiddagen, siden den ofte er mettende nok i seg selv. Likevel er det ekstra stas å kjøre en treretters festmiddag også i jula. Og når du først er i gang med fisk, hvorfor ikke starte med nydelig røykt ørret?

Prøv denne forretten til kveiteRøykt ørret med eplesalat

Desserttips til julemiddag med kveite

Og så må vi ikke glemme desserten. Den søte prikken over i-en. Det kan godt hende at du foretrekker riskrem eller multekrem uansett hovedrett i jula. Vi vil også gjerne holde oss til julesmakene, og har funnet fram til en nydelig ostekake med pepperkakebunn og gløggelé. En helt spesiell dessertopplevelse etter den friske fiskemiddagen.

Finn oppskriften her: Ostekake med pepperkakebunn og gløgggelé

God jul!