Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Sommer er tid for skalldyrfest

Sommeren er en perfekt tid for å invitere til skalldyrfest. Reker, blåskjell og krabber er lett og frisk sommermat som faller i smak hos både store og små.

Skalldyrfest
Foto: NSC

Det er få ting som smaker mer av sommer enn deilige reker på brygga en varm sommerdag. Eller det å sitte ute på hytteterrassen en varm kveld midt i juli, med gjengen rundt bordet som skraper ut siste rest av krabbeklørne der praten går lett og solen sniker seg ned i horisonten. Noe av det beste med skalldyr er at det er så enkelt å lykkes! Dette er noe alle klarer å tilberede. I tillegg trengs det neimen ikke noe fancy tilbehør for å høste hyllest og lovord.

Reker og krabbe har ganske likt tilbehør. Den enkleste måten å servere både reker og krabbe på er helt naturell. Server med et godt brød, sammen med majones, sitron og dill. Dette er rett og slett en klassiker som aldri går av moten.

Har du prøvd å bake eltefritt grytebrød? Dette bør du prøve til rekene eller krabbene i sommer. Prøv denne gode oppskriften fra Opplysningskontoret for brød og korn.

Reker
Hvor fristende er ikke dette? Bak gjerne brødet selv for ekstra god smak! Foto: Inger Marie Grini

Bedre med for mye enn for lite reker 

Mange foretrekker ferske reker, men den frosne varianten man får i butikken holder også som oftest god kvalitet. Husk å alltid tine rekene i kjøleskapet. De skal ikke i mikroen! Beregn et halvt kilo per person. Det er bedre med litt for mye enn litt for lite. Skulle det bli reker til overs kan du lage en frisk avokado- og rekesalat dagen etterpå.

Hvitvin og reker en god klassiker, men det er også godt med eplemost og øl til reker.

Les også: Drikke til fisk og skalldyr

Krabbe er klar for fest 

Til skalldyrfest med krabbe på bordet bør du beregne én krabbe for hver gjest, noe som tilsvarer omtrent 200 gram krabbekjøtt. For å være på den sikre siden, kan du kjøpe noen løse krabbeklør i tillegg. Kokt krabbe med den friske smaken av hav er så godt at den er svært populær å spise alene, men den kler også godt å få på litt ekstra fart med chili. Skulle det mot formodning bli noe krabbe igjen, er det bare å lage en deilig krabbesalat dagen etter.

Den søte smaken i krabbekjøttet blir ekstra god med en vin som er fruktig og har god fylde, som for eksempel en Chardonnay eller Riesling. Øl og eplemost er også godt til krabbe.

Les også: Tilbered deilig krabbe til vennefesten

Blåskjell på grillen 

Blåskjell er enkelt å lage, og det beste av alt er at du kan kombinere dem med så utrolig mange forskjellige smaker. Her har du en enkel grunnoppskrift på blåskjell. Blåskjell passer med utrolig mange forskjellige smaker, og tåler godt å bli piffet opp litt med sterke smaker.

Noe du bør prøve i sommer er å legge blåskjell på grillen. Når du legger blåskjell på grillen fordeler du skjellene i en tykk aluminiumsfolie. Dersom du ikke har tykk grillfolie kan du bruke to ark aluminiumsfolie per pakke. Og smaken kan du variere i alle ulike retninger. I denne oppskriften er retningen øst, med asiatiske smaker av kokosmelk og karri.


Blåskjell
Prøv blåskjell på grillen i sommer. Ikke bare er det enkelt, men også utrolig godt. Foto: Synøve Dreyer

Blåskjell du kjøper i butikken holder en høy kvalitet og er trygge å spise. De som plukker sine egne blåskjell, kan enkelt sørge for at de bruker råvarer av beste kvalitet.

Les mer om hva du bør tenke på hvis du plukker blåskjell selv.

God skalldyrfest!