Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Sommerfest med laks på grillen

Nå er tiden inne for å utnytte lyse sommerkvelder ved å invitere venner til sommerfest med laks på grillen.  

Sommerfest med laks på grillen
Foto: Inger Marie Grini

Vi nordmenn er ikke akkurat bortskjemte med varme lange sommerkvelder. Derfor er det viktig å nyte dem vi får, når sommeren endelig er her.

Hva er vel bedre enn å invitere gode venner hjem på grillfest med sjømat i hovedrollen på grillen? Det går mye raskere å grille fisk enn kjøtt, og du får du mer tid til å hygge deg sammen med gjestene dine.

La reker være forrett

Dekk et fint bord og bruk gjerne skjell, eller fine steiner du har plukket i strandkanten som pynt til bordet. Sett en bugnende stor bolle med reker på bordet som gjestene kan forsyne seg av mens de venter på hovedrolleinnehaveren – laksen.

Foto: Inger Marie Grini

Skjær opp små skiver av focaccia og sett en skål med majones på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Og hvis du virkelig vil slå på stortromma, kan du servere noen ferske krabber også.

Forbered fisken før festen

Før grillingen kan starte, er det smart om du lar fisken få romtemperatur før du legger den på. Da blir resultatet så mye bedre. Grillen må også være passe varm. Når kullet har grå kanter, har det riktig temperatur.

Alt du skal grille bør skjæres opp i forkant, sånn at du kan legge maten på med en gang grillen er klar. Da går det mye raskere, og du har mye mer kontroll.

Hvordan du griller fisken er opp til deg, men har du prøvd å grille laks på planke? Dette har blitt en populær måte å grille på, og planken gir laksen en imponerende, særegen og god smak.

Skjær også opp noen biter av laksefileter og vend bitene i en marinade av chili og ingefær, Dette bør du gjøre i god tid før gjestene kommer for bitene skal marineres i 1-2 timer i romtemperatur. Tre bitene på grillspyd og du har knallgod håndholdt festmat.

Laksespyd. Foto: Studio Dreyer-Hensley

Tilbehør til laksen er viktig

Om sommeren vil mange gjerne spise litt lettere og friskere mat. Det finnes utrolig mye godt tilbehør til grillet laks, men lite slår en frisk mangosalat. Denne er både sunn, fargerik og smaker nydelig.

Legg på både oppskåret frukt og grønnsaker på grillen, for eksempel vannmelon! Du vil bli overrasket over den utrolig gode smaken.

Les også: Sommerens beste tilbehør


Gulrøtter
Tilbehøret til grillmaten er viktig. Grillede gulrøtter er blant annet godt til laks. Foto: Studio Dreyer-Hensley

Drikke til grillet laks

Bruk hageslangen og fyll en stor balje eller trillebår med vann og is og sett øl og annen leskende drikke til avkjøling. Akkurat passe lite høytidelig for en sommerfest. Og apropos drikke; til grillet laks med syrlig og friskt tilbehør bør du servere øl som er friskt og middels fyldig, som lyst hveteøl, blonde, saison og pale ale.

Gode vintips til grillet laks er en Chardonnay fra Burgund eller en vin laget på Chenin Blanc-druen fra Loiredalen eller Sør-Afrika.

Sett noen karafler med vann på bordet og ha i sitronskiver, slik at gjestene har tilgang til friskt deilig vann i løpet av den varme sommerkvelden.

Lykke til med sommerfesten!