Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Spennende fiskeretter med sopp

Sopp har en fyldig smak som harmonerer godt med fisk og skalldyr. I tillegg metter den godt! 

Spennende fiskeretter med sopp
Foto: Synøve Dreyer

Sopptur har blitt en favorittsyssel blant mange nordmenn, og interessen for sopp øker stadig. Denne naturlige råvaren har mange muligheter, og sammen med deilige råvarer fra havet kan man lage en rekke smakfulle høstretter. 

En klassiker er sopp stekt i smør, krydret med salt og pepper. Steinbit med sopp og basilikumsaus er deilig søndagsmiddag for både store og små.

Stekt sopp i mange varianter 

Med noen enkle vrier kan du gjøre den stekte soppen enda mer spennende. Hvis du steker soppen i sesamolje eller sammen med noen sesamfrø, får den en deilig nøttesmak. Dette kan du prøve når du lager breiflabb med stekt sopp og rødvinssmør. 


Sopp passer til all slags fisk! Her med breiflabb. Foto: Synøve Dreyer

Stekt kveite med kantarellstuing smaker også deilig, og når vi først er inne på oppskrift med skogens gull, må vi trekke frem denne nydelige oppskriften på klippfisk med pastinakkpuré og stekte kantareller. Dette er oppskriften på lagvis nytelse: Underst fargesterke grønnsaker, i midten smaksrik klippfisk, og på toppen kantareller med sin karakteristiske kryddersmak.

Sopp til trukket og bakt fisk 

Du kan også bruke sopp i fiskeretter der fisken er bakt i ovnen eller trukket i kjele. Fersk sopp inneholder imidlertid 60 - 90 prosent vann, så det er lurt å dampe soppen i en tørr panne eller i en kjele før du bruker den i for eksempel en klassisk sjømatgryte eller en form med ovnsbakt sei med grønn saus.

Noen av skogssoppene våre må forvelles i noen minutter for å fjerne uønskede smaksstoffer, og dette vannet kaster du etterpå. Tørket sopp kan hakkes og brukes som krydder, og det smaker fantastisk i supper som fiskesuppe med purre og laksesuppe.