Tips til sunn og god turmat

Tips til sunn og god turmat

Sjømat passer perfekt på tur og kan varieres i det uendelige. Her får du gode råd og tips på veien.

Få ting kan måle seg med et godt måltid ute i det fri. Mange ganger kan faktisk matpausen være selve målet for turen. Særlig gjelder dette hvis du har med barn. De aller fleste barn elsker opplevelsen med å spise mat ute. Gir du dem i tillegg noen små oppgaver i tilberedingen blir det nesten garantert en suksess.

Bli inspirert: Mange gode oppskrifter på turmat

Turmat for hele familien

Det viktigste med turmat, er at den både er enkel å lage og lettvint å frakte med seg. I tillegg må den selvfølgelig smake godt. Sjømat kan tilberedes på mange måter og går raskt å lage. Perfekt turfølge med andre ord!

Havets skattkiste er et fint samarbeidsprosjekt for hele familien. Pakk gjerne skattkisten i grillfolie på forhånd. Og hva med å tegne opp et spennende kart for hvor skattkisten skal lages?

Andre retter som er supre å lage ute:

  • Fiskepinner i lompe, wrap eller brød. Fiskepinnene kan du lage i forkant og pakke inn i folie, for så å varme de lett på grillen og servere i lompe, wrap eller brød.
  • Denne fiskesuppen kan gjøres i ekspressfart med litt forberedelser.
  • Lakseburger i pitabrød. Lag burgerne på forhånd og varm dem opp på grillen. Prøv heller å steke pitabrødene på turen. Ta med pitabrød-deigen på pose og stek brødene på medbrakt takke/bakestein. Kjempemorsomt matprosjekt for alle. Pass bare på at pitabrødene ikke blir brent!
  • Tex mex-fisk i wrap. Skjær alt ferdig hjemme, så trenger du bare å steke seien og varme tortillawraps.

Husk! Det er bålforbud i skog og mark mellom 15. april og 15. september. Bruk tilrettelagte godkjente griller og bålplasser som kan brukes hele året.


LakseburgerLakseburger med tatziki passer perfekt i pitabrød. Lag brødene på en steketakke ute i det fri.

Smarte tips til ting å ta med når du lager mat ute:

  • Takke, bakestein, gryte eller wok til bål, grill eller stormkjøkken med gass.
  • Tynne lette skjærefjøler hvis noe skal skjæres på turen.
  • Bruk gode kniver. Ha gjerne med små skarpe kniver til barna slik at de kan hjelpe til.
  • Brødposer til oppbevaring av medbrakte ingredienser og eventuelle rester.
  • Kokt vann på termos hvis du skal koke noe i vann. Det tar lang tid å koke opp vann på bål eller stormkjøkken.
  • Del alle grønnsaker i så små biter som mulig. Da tar ting mye kortere tid. Rasp grønnsakene for enda raskere tilbereding.

Sjømat til nistepakken

Noen ganger er det viktig at turmaten ikke krever hverken bål eller grill. Men det betyr ikke at det må være kjedelig matpakke med svett ost. Dette er eksempler på enkle retter du bare kan lage i forkant av turen.