Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Enkelt å lage sushi hjemme

Sushi er sunt, godt og enkelt å lage. Så hvorfor ikke bytte ut fredagstacoen med noe friskere og samtidig gjøre matlagingen til en fest? Her er en liten guide til deg som vil lage sushi selv.

Enkelt å lage sushi hjemme
Foto: Studio Dreyer-Hensley

Sushi betyr egentlig marinert ris, men begrepet dekker nå rettene innenfor en hel mattradisjon. Enkelt sagt er det aller meste av sushien du lager eller får servert nigiri, maki eller sashimi.

Se oppskrifter: Ulike måter å lage sushi på

Sushi er også perfekt å lage når du vil lage middag sammen med gjestene dine. Forbered sushirisen før de kommer, og sett fram deilige fileter av laks og steinbit, litt reker og kamskjell. Eller hvorfor ikke imponere med en råflott kokt hummer?

Sushiris – en viktig ingrediens 

Risen er selve hemmeligheten med sushi og er smaksatt med en lett syrlig marinade av sukker, salt og riseddik. Dette er enkelt å lage, og du finner det du trenger i helt vanlige matbutikker. Det er viktig at du kjøper egen sushiris. Vanlig ris vil ikke bli klebrig og henge sammen.

Steg for steg: Slik lager du sushiris

Tips! Ute i siste liten med å koke sushirisen? Tørk og avkjøl den ekstra fort med kald luft fra hårføneren!

Se flere smarte sushitriks her

Ris
Risen er viktig i sushi og du må huske å bruke egen sushiris. Foto: Studio Dreyer-Hensley

Nigiri sushi 

Nigiri er den sushiformen de fleste av oss stifter bekjentskap med aller først: små, faste risputer toppet med glinsende blanke og friske fileter av fisk eller skalldyr. Lett å spise, og heldigvis nesten enda enklere å lage.

Steg for steg: Slik lager du nigiri sushi

Nigiri
Varier gjerne nigirien med laks, kveite og kamskjell! Foto: Synøve Dreyer

Maki sushi 

Maki er den runde biten med sjømat og noe annet godt i kjernen, og tangplater og ris rundt.

Bambusmatter og flak med nori er alt som skal til for å lage imponerende makiruller. Nori er de tynne arkene av tørket og presset tang som du bruker når du lager makirullene.

Steg for steg: Slik lager du maki sushi

Grønnsaker som er ekstra gode til makiruller er agurk, vårløk og avokado. Og har du en mango for hånden gjør den garantert susen i en fargerik rull.

Annet som er godt i maki er chilimajones eller et tynt lag med kremost.

Maki
Du kan putte «hva du vil» i maki-rullene. Det mest vanlige er agurk, vårløk og avokado. Foto: Studio Dreyer-Hensley

Sashimi 

Sashimi er tynne fiskeskiver uten noe annet rundt. Strengt tatt er det derfor ikke sushi i det hele tatt, siden sushi altså betyr marinert ris. Likevel hører det ofte til sushimåltidet – smak, så skjønner du hvorfor!

Til sashimi velger mange å servere en litt annen type saus. Prøv for eksempel nydelig ponzusaus.

Tilbehør til sushi

  • Soyasaus er den du dypper sushien i, og den kan du servere i en egen liten skål til hver av gjestene. Det finnes flere typer soyasaus på markedet.
  • Wasabi er den grønne kremen du serverer sammen med sushi, og som du rører ut i små mengder i soyasausen eller legger en knapt synlig mengde av på sushibiten. Vær varsom: Wasabi er sterkere enn det meste du har noen gang har smakt!
  • Syltet ingefær er de tynne skivene du spiser mellom hver sushibit, for å rense ganen og gjøre smaksløkene klare for neste delikatesse.
  • Sesamfrø er godt å strø på sushibitene, men absolutt ikke et «must». Men mange bruker dette inni makirullene også.

Sushi er like enkelt som det er gøy! Inviter venner over til en sushifredag og lag sushi sammen. Sosialt, sunt og veldig godt! Lykke til!