Gå til hovedinnhold
Foto: Studio DreyerHensley
Over 60 min

Gravlaks med sennepssaus

Gravlaks er en tradisjonell norsk rett som gjerne serveres med en god sennepssaus. Prøv å lage både gravlaksen og sennepssausen selv, da smaker den ekstra godt.

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Du kan enten bruke to hele laksesider, eller om du har en stor lakseside må den deles i to.
  • Bland salt, sukker og pepper.
  • Grovhakk dill med stilkene.
  • Ha et lag saltblanding og dill i bunnen av en langpanne og legg i den ene laksefileten med skinnsiden ned.
  • Dryss saltblanding og dill på kjøttsiden, og legg den andre fileten over med spor mot hode.
  • Ha over resten av saltblandingen og dillen.
  • Legg lett press på og la fisken stå i kjøleskap i 2-3 døgn. Store, tykke fileter kan trenge inntil 4 døgn.
  • Snu den daglig.
  • Skrap saltblandingen og dill av filetene før servering.

Sennepssaus

  • Pisk eggeplomme tykk med salt og spe forsiktig med olje mens du pisker kraftig hele tiden, som til majones.
  • Tilsett sukker, hvitvinseddik, pepper og sennep.
  • Rør inn dill rett før servering.
  • Sausen er holdbar i kjøleskapet i inntil 1 uke.
  • Server fisken i tynne skiver med sennepssaus og det du måtte ønske som tilbehør.

Tips: Gravet laks kan fryses.