Paté med laks og røykt kolje

Paté med laks og røykt kolje

Paté er en klassiker på koldtbord. Denne oppskriften med laks og kolje kan også serveres som en finere lunsj og da med blåskjell beurre blanc. 

Vanskelighetsgrad Vanskelig
Gi din vurdering 1 5 4

Ingredienser

Antall porsjoner

Fyll

Blåskjell beurre blanc

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 140 °C.

  • Det er viktig at farsen holdes iskald for å unngå at den skiller seg. Derfor kan det være lurt å sette beholderen til foodprosessoren i fryseboksen på forhånd. Både laksen og fløten må være iskald når du begynner.

  • Skjær laks i tynne strimler og ha disse i foodprosessoren. Kjør laks og salt godt til en seig deig. Dette tar ca. 1 minutt. 

  • Spe jevnt med matfløte, tilsett kajennepepper og smak til med salt.

  • Har du en liten foodprosessor bør du kjøre denne oppskriften i to omganger for å unngå at farsen sprekker. Dersom farsen sprekker vil patéen smuldre litt.

Fyll

  • Skjær laks og kolje i strimler.

  • Rens og vask purre. Skjær bort det meste av den grønne toppen, men ikke skjær bort roten. Kok purren i 5 minutter og legg den deretter over i isvann.

  • Skrell knaskegulrøtter, kok dem i 3 minutter til de er møre, og avkjøl i isvann.

  • Ha spinat noen sekunder i kokende vann til den faller sammen.

  • Ta av de ytterste bladene av purren, og ta vare på bladene og kjernen. Skjær vekk roten.

  • Dekk formen innvendig med plastfolie og la den gå over kanten. Dekk så plastfolien med purreblad. La de gå over kanten slik at overflaten av patéen også kan dekkes med purre.

  • Fyll et lag farse i formen og legg fisk, grønnsaker og spinat over. Gjør det samme en gang til og dekk så overflaten godt med purrebladene og plastfolien.

  • Bank formen i benken noen ganger slik at du får bort luftlommer.

  • Bak formen i vannbad i stekeovnen til den har en kjernetemperatur på 70 °C, ca. 30 minutter. La patéen avkjøle 10 minutter i formen før du tar den ut og begynner å skjære i den. 

Blåskjell beurre blanc

  • Grovhakk sjalottløk og hvitløk, og skjær tomat i små terninger.

  • Surr sjalottløk og hvitløk i smør og tilsett deretter blåskjellene.

  • Hell på vin og kok dette i ca. 3 minutter. Sil blåskjellkraften over i en ny kjele.

  • Rens blåskjellene mens de er varme. Da holder muskelen seg smidig og fin.

  • Mål opp blåskjellkraft og rør inn smøret bit for bit.

  • Smak til med sitronsaft og bland inn blåskjellmuskler, tomatterninger og finhakket basilikum.

Server patéen med blåskjell beurre blanc ved siden av.