Gå til hovedinnhold
Foto: Matarena/Smak av Kysten
40-50 min

Persetorsk med ertepuré og sidersaus

Vi lar oss inspirere av det bergenske kjøkkenet med denne fristende oppskriften på persetorsk. Persetorsk er en tradisjonsrett som av Bergen bystyre er hedret med egen dag den 28. januar. Skrei er yndet råvare når man lager persetorsk og retten er viden kjent som et skikkelig festmåltid vinterstid!

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Bland salt og sukker som du gnir inn fisken med.
  • Legg fiskestykkene mot hverandre med kjøttsiden inn. Legg deretter et skjærebrett eller en plate på toppen og legg på 3-5 kg vekt.
  • Legg kjølig i seks timer før du snur fiskestykkene og lar dem ligge i seks timer til.
  • Tøm av overflødig veske underveis slik at fisken ikke blir for salt.
  • Skyll torsken under rennende vann i fem til seks minutter.
  • Bak i ovnen i sju til ni minutter på 200 grader, til fisken er gjennomstekt og flaker seg.

Ertepuré

  • Kok opp vann.
  • Trekk ertene forsiktig sammen med hvitløksfeddet i et par minutter.
  • Sil så av vannet og tilsett litt fløte, salt og pepper til ertene.
  • Erteblandingen kjøres i en food prosessor til den har fått en glatt og kremet konsistens.

Sidersaus

  • Kok inn sider, finhakket sjalottløk og pepper til det nesten ikke er mer væske igjen.
  • Visp så terninger med usaltet smør inn i blandingen til det blir en fyldig smørsaus.
  • Smak til med salt og eventuelle friske urter.

Servering

  • Server retten med ertepuréen og sidersausen. Om du ønsker kan du også ha sprøstekt bacon og kokt egg til, eller ditt eget favoritt-tilbehør. Vel bekomme! 

Oppskrift og bilder er utviklet av Smak av Kysten/Matarena.