Gå til hovedinnhold
Foto: Inger Marie Grini

Julens middager med sjømat

Julen er for mange preget av sterke tradisjoner, også når det kommer til hva som serveres. Sjømaten har en selvsagt plass i høytidsfeiringen!

Vi fortjener å kose oss hver jul. Her gir vi deg tre tips til julemiddager med sjømat.

Lutefisk

Lutefisken er full av smak og tradisjoner, og skaper alltid stemning. Lutefisken er særlig populær i førjulstiden, og spises mest i november og desember. Lutefisk er nydelig i seg selv, men passer også godt til ulikt tilbehør. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep og ikke minst sirup er med på å løfte måltidet til nye høyder. Lutefisk er en sterk tradisjon mange steder i landet.

Oppskrift på lutefisk finner du her.

Her kan du lese om hvordan du tilbereder lutefisk. 

Kveite

Kveita har vært så viktig i kystbefolkningens juletradisjoner, at det noen steder i landet heter seg at husbonden må sitte på nausttaket hele julekvelden hvis han ikke klarer å skaffe kveite til jul. Men skaffer du kveite til jul, kan du bruke en av våre festoppskrifter med kveite. Et godt tips er å bruke steketermometer når du steker fisken, så du sørger for at den blir passe saftig. Vi anbefaler en kjernetemperatur på 50-55 grader.

Hvis du vil ha en ny vri på denne tradisjonsrike retten, prøv ovnsbakt julekveite med granateple og pinjekjerne eller kveite med chorizosalsa.

Torsk

For mange er torsk julematen foran noen - lett flaket, dampende og hvit. Den tradisjonelle klassikeren serveres selvsagt med kokte gulrøtter og mandelpoteter. En liten vri er å steke gulrøttene i litt smør med frisk, hakket timian til og gjerne en teskje honning smeltet i smøret. Det gir deilig sødme til grønnsakene.

Prøv gjerne også torsk med glasert rosenkål, rotmos og bacon, eller server ovnsbakt torsk med rotmos og rødvinssaus. Rotmosen er laget med gulrøtter og kålrot, og den bakte torsken har smak av både ingefær, appelsin og rosmarin. Perfekte smaker sammen med den kraftige rødvinssausen.