Gå til hovedinnhold
Foto: Jim Hensley

Kjærlighetsfisken skrei

Februar er kjærlighetsmåneden og endelig skreisesong! Lag et festmåltid til noen du er glad i, for det er nemlig lite som kan måle seg med kjærlighetsfisken skrei. 

Når skreien endelig melder sin ankomst er det en god anledning til å invitere til et skikkelig deilig fiskemåltid. Bli bedre kjent med delikatessen som passer like godt til hverdag som til fest.

Skrei og torsk - hva er forskjellen?

Det er få som strekker seg så langt for kjærligheten som hva skreien gjør. Til vanlig lever den i Barentshavet mellom Norge og Nordpolen, og hver vinter fra fylte fem år svømmer skreien over hele 1000 kilometer for å treffe sin utkårede, og møteplassen er ikke et hvilket som helst sted. Skreien svømmer nemlig tilbake til hvor den selv ble unnfanget – havområdene ved Lofoten og Vesterålen.

Skrei er torsk, men ikke all torsk blir til skrei. Skrei er en vandretorsk som vokser opp i Barentshavet, mens kysttorsken på sin side gjerne tilbringer hele livet i samme fjord. Navnet skrei kommer av verbet å skride, som betyr å vandre. I disse dager møtes millioner av skrei på kjærlighetsreise. Den lange, årlige svømmeturen gjør at den vandrende torsken blir enda fastere i fisken. Klikk her for å lese mer om skreien. 

3 fakta om skrei

  • Skrei skiller seg utseendemessig fra torsk som lever stasjonært langs kysten, ved at den er lengre og spissere i formen og har lysere fargetegninger i skinnet.
  • Siden skreien svømmer over lange avstander oppnår den en bedre kondisjonsfaktor enn torsk som lever stasjonært. 
  • Skrei er rik på proteiner, vitaminer, mineraler, og en porsjon med skrei dekker det anbefalte daglige inntaket av Omega-3-fettsyrer.

Eksklusivt festmåltid

Denne unike råvaren er kun tilgjengelig fra januar til april. Mange steder er det derfor en stor begivenhet når årets første skrei kan nytes. Mange sverger til den klassiske skrei-middagen mølje som serveres med lever og rogn. Den smakfulle tradisjonsretten krever litt forberedelse, men når du får taket på det vil du alltid ha skreimølje som et av vinterens desiderte høydepunkt.

Sjømatelskere over hele verden vet å sette pris på skreien. For en helt ny smaksopplevelse kan du for eksempel prøve deg på en asiatisk vri, eller la deg inspirere av spanjolenes smaker. Kanskje en fransk variant frister? Skrei kan tilberedes på mange måter, og det er slett ikke så vanskelig som mange tror, tvert imot. Om du velger å trekke, steke eller ovnsbake fisken er opp til deg.

Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt. Når du serverer skrei, gir du ikke bare gjestene dine deilig, sunn mat -  du bringer også noe av magien og romantikken fra det store havdypet inn på ditt eget spisebord. Hvem kan vel motstå Valetines skrei eller smørdampet skrei med mandelpotetpure og rødvinssjy?

Gode tips om kjærlighetsfisken

Benytt skreisesongen og inviter nære og kjære til et skikkelig festmåltid. Det er ulike måter å tilberede fisken og lage god middagsstemning på. Her er noen tips – vel bekomme!

  • Be fiskehandleren pakke skivene eller filetene i papir. Fisken må pakkes i lengderetningen og helst ikke brettes sammen for å bevare kvaliteten.
  • Når du kommer hjem legger du pakken i en plastboks i kjøleskapet sammen med isbiter eller kjøleelementer. Da holder temperaturen seg nærmest mulig null, ideelt for skrei!
  • Skal du ha festlig lag er ovnsbakt skrei med middelhavssmaker av hvitløk og tomat en god oppskrift. En annen varmende favoritt som kan lages til mange er one-pot skrei.
  • Utnytt skreien og server skrei både som forrett og som hovedrett. Her finner du flere oppskrifter på skrei.