Gå til hovedinnhold
Foto: Jim Hensley

Slik lager du festmiddag med skrei

Når skreien endelig kommer til våre farvann, er det en god anledning til å invitere til et skikkelig festmåltid. Her er noen gode tips på veien.

Skrei er kun tilgjengelig i januar-mars/april. Når vi fisker den har den akkurat lagt bak seg mer enn 1000 kilometer Barentshav for å gyte. Dette skjer på det samme stedet der den selv ble unnfanget, for minst fem år siden, i havområdene rundt Lofoten og Vesterålen.

Eksklusivt festmåltid

Skrei er altså en eksklusiv råvare, så når den endelig er her bør du benytte sjansen og invitere til fest. Det er et festmåltid med høy kvalitet! Skreien kan tilberedes på mange måter, og er slett ikke så vanskelig som mange tror, tvert imot. Så om du velger å trekke, steke eller ovnsbake den er opp til deg og hva du foretrekker.

Når du serverer skrei, gir du ikke bare gjestene dine deilig, sunn mat. Du bringer også noe av magien og romantikken fra det store havdypet inn på ditt eget spisebord. Når du bruker denne råvaren tar du også del i vår felles kysthistorie.

 Hva er skrei? Les mer her

Denne råvaren kler en hel verden av smaker! Du kan gå for en asiatisk vri, la deg inspirere av spanjolenes smaker eller hva med en fransk variant

Gode tips til festmiddag med skrei

En festmiddag betyr at det serveres noe eksklusivt, dampende godt på tallerkenen. Men det er ulike måter å tilberede maten og lage feststemning på. Her er noen tips på veien.

  • Be fiskehandleren pakke skivene eller filetene i papir. Fisken må pakkes i lengderetningen og helst ikke brettes sammen for å bevare kvaliteten.
  • Når du kommer hjem legger du pakken i en plastboks i kjøleskapet sammen med isbiter eller kjøleelementer. Da holder temperaturen seg nærmest mulig null, ideelt for skrei!
  • Vil du ha skikkelig tradisjonell skreimiddag? Dette kalles skreimølje og er enkelt å lage. Legg fisk, lever og rogn i hver sin gryte og la det trekkes mørt i lettsaltet vann og server med kokte poteter.
  • Bruk rognen fra skreien, den er en delikatesse. Vask rognen og la den trekke i saltet vann i ca. 20 minutter. Stek den så lett i en panne før du skjærer den i skiver og serverer den på ristet brød med noen friske urter på.
  • Skal du ha fest og servere tapas kan du lage skreikjaker med jordskokkpuré.
  • Utnytt skreien og server skrei både som forrett og som hovedrett. Her finner du flere oppskrifter på skrei.