Deling og koking av snøkrabbe

Deling og koking av snøkrabbe

Snøkrabbe er kongekrabbens lillebror. Den er mindre og har en mer søtlig smak på krabbekjøttet. Slik går du frem når du skal koke og dele opp snøkrabben selv. 

  1. Del snøkrabbebeinene fra

    Del snøkrabbebeinene fra

    Bruk en skarp kniv med litt tyngde i til å kutte av snøkrabbebeinene fra skulderpartiet. Du kan også bruke en saks. Du har da et cluster som består av tre bein og en klo. 

  2. Del opp snøkrabbebeinene

    Del opp snøkrabbebeinene

    Snøkrabbebeinene deles innenfor leddet slik at lårstykket blir helt og så stort som mulig. Her kan man bruke en skarp kniv eller saks, men det går også an å bruke hendene. 

  3. Fjern bruskbein

    Fjern bruskbein

    Bruk en tang eller pinsett til å dra ut de to bruksbeinene som sitter inne i muskelen. Det er ett på hver side. Den enkleste måten å ta ut bruskbeinet er å knekke beinet i leddet med hendene og dra ut bruskbeinet samtidig. Du kan også vente med å ta ut bruskbeinene til du har tatt ut muskelen av skallet.

  4. Løsne muskelen - alternativ 1

    Løsne muskelen - alternativ 1

    Bruk en skarp kjøkkensaks til å klippe opp skallet på begge sidene for å løsne muskelen. Da vil man få ut et helt stykke snøkrabbefilet. Muskelen skal da ligge hel i den ene skalldelen. Hvis du ikke har tatt ut bruskbeinet fra muskelen, kan du nå fjerne det med en pinsett eller tang. 

  5. Løsne muskelen - alternativ 2

    Løsne muskelen - alternativ 2

    Bruk en skarp kjøkkenkniv til å dele skallet i to på langs, slik at du får to like store deler. Krabbekjøttet ligger da igjen i hver halvdel som du enkelt kan skrape ut. 

  6. Ta ut kjøttet fra kloen

    Ta ut kjøttet fra kloen

    For å få ut kjøttet fra kloen kan du bruke en krabbeknekker eller baksiden av en tung kniv for å slå i gjennom kloen. Du kan nå ta ut kjøttet.

  7. Koking av rå snøkrabbebein og -klør

    Koking av rå snøkrabbebein og -klør

    Kok opp vann tilsatt 2 ts salt per liter vann. Legg snøkrabbebeinene i det kokende vannet, det skal så vidt boblekoke. Når snøkrabben har fått en frisk rødfarge tar du kasserollen av varmen, og lar den ligge og trekke i kokevannet noen minutter til. Estimert koketid 5-10 minutter, avhengig av tykkelsen på beinene. Kok gjerne snøkrabbein in en court-bouillon med sitron og laurbærblad, og krydder og urter etter ønske.