Hjemmelaget lutefisk

Hjemmelaget lutefisk

Det er noe tidkrevende, men ikke vanskelig å lage den tradisjonsrike lutefisken selv. Her viser vi deg hvordan du gjør det. Lykke til!

  1. Bløtlegg tørrfisk

    Bløtlegg tørrfisk

    La tørrfisken ligge i bløt i seks-sju døgn i kaldt vann som skiftes daglig. Svært tørr fisk kan trenge lengre tid, opp til 14 dager. Når tørrfisk bløtes er den å regne som ferskvare. Det betyr at den må stå kaldt og at vannet må være kaldt hele tiden, gjerne med is i.

  2. Legg i lutvann

    Legg i lutvann

    Lag lut etter en av oppskriftene under, legg den utbløtte tørrfisken i luten og la den ligge i 2 døgn. Husk å holde vannet kaldt. Bruk ikke kar av aluminium eller sink til lutingen. Lutvannet må stå godt over tørrfisken, for den sveller mye under lutingen.

  3. Lut av kaustisk soda

    • Mål opp 10 l kaldt vann i karet som tørrfisken skal lutes i.

    • Mål opp 40-50 g kaustisk soda og dryss den i vannet.

    • Rør rundt til sodaen er oppløst.

  4. Lut av aske

    • Hell 10 l kokende vann over 4 l aske. Bruk ren aske av løvved, helst bjørk.

    • Ta kullbiter av overflaten og la luten stå i ro til den er kald.

    • Øs av den klare luten.

    • Bland med vann til den er passe sterk, det er den når den kjennes skikkelig glatt og sleip mellom fingrene.

  5. Vann ut

    Vann ut

    Etter lutingen må fisken vannes ut 2-3 døgn i kaldt vann, noen vil la den ligge i flere dager.