Koking og deling av hummer

Koking og deling av hummer

Ved avlivning, koking og deling av hummer er det noen få retningslinjer som kan være greie å følge. Her får du teknikkene og de beste tipsene. 

  1. Før du starter

    Før du starter

    Hummer skal avlives på en forsvarlig måte for å unngå å påføre smerter for dyret. Mattilsynet anbefaler ikke levendekoking av hummer. En enkel måte å avlive hummer på er å kløyve hodet med en kniv. Bemerk deg hvor krysset på hodet til hummeren er. Fra dette krysset skal man sette bakerste del av kniven, slik at du treffer samlingspunktet for sentralnervene. 

  2. Avliv hummer ved å kløyve hodet

    Avliv hummer ved å kløyve hodet

    Hold fast klørne til hummeren. Sett bakspissen av en tung kniv i krysset på toppen av hodet. Kløyv hodet med en jevn og rask bevegelse.

  3. Koking av hummer

    Koking av hummer

    Kok opp rikelig med vann i en stor kjele, med 50 gram salt per liter vann. Ha i hummer, gi vannet et raskt oppkok, og la det trekke. Koketiden avhenger av størrelsen på hummeren: For en hummer på 500 gram er koketiden 12 minutter. For ytterligere 500 gram legges til 8 minutter koketid, dvs. 20 minutter koketid for 1 kg hummer. Den blir rød i fargen når den er ferdig.

  4. Avkjøl ferdigkokt hummer

    Avkjøl ferdigkokt hummer

    Legg hummeren på rygg i isvann i et par minutter etter koking, for å unngå at den blir overkokt. La den ligge på rygg når du tar den ut av vannet, for å beholde væsken. 

  5. Knus klørne til hummer

    Knus klørne til hummer

    Bruk baksiden av en kniv til å knuse klørne for å gjøre hummerkjøttet tilgjengelig. Ta tak inntil klofeste og vri klørne av hummeren dersom du ikke skal beholde klørne på ved servering.  

  6. Deling av hummer

    Deling av hummer

    Legg hummeren på rygg og del fra midten og ut mot halespissen. Del deretter fra midten og framover mot hodet.

  7. Fjern magesekken

    Fjern magesekken

    Fjern magesekken som ligger som en sekk like bak hodet. Når du tar vekk magesekken får du også med de gråfargede gjellene. 

  8. Fjern tarmen

    Fjern tarmen

    Langs ryggen ligger tarmen. Bruk fingrene til å dra den ut.