Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Utvanning av klippfisk

Det er viktig å vanne ut tørr klippfisk før bruk. Se hvordan du gjør det – steg for steg.

Klippfisk er torsk som er saltet og tørket. Det er viktig å vanne ut tørr klippfisk på grunn av fiskens høye saltinnhold. Studér gjerne fremgangsmåten på pakningen dersom det er tilgjengelig. 

Slik går du frem:

  • Skjær fisken i stykker på ca. fem centimeter
  • Dersom man ønsker å fjerne skinn og bein kan dette gjøres før utvanning.
  • Skyll klippfisken i kaldt vann slik at løst salt på overflaten fjernes.
  • Legg klippfisk-stykkene i en passe stor bolle, balje eller kjele med vann. Vannet skal være under fire grader C. Bruk to deler vann for hvert klippfiskstykke. Fiskestykkene blir nå like tykke som de var før de ble tørket. Det beste resultatet får du når vannet dekker all fisken.
  • Sett bollen i et kjøleskap eller et annet kjølig rom.
  • Bytt vann en til to ganger daglig.
  • Ta ut et stykke for å sjekke saltnivået fra fiskens tykkeste del

Hvor lenge man skal vanne ut klippfisken kommer an på tykkelsen på fiskestykkene. De tynneste stykkene trenger kortest utvanningstid. Et godt tips kan være å vanne ut klippfisken ett døgn per centimeter tykkelse på fisken. Etter at klippfisken er ferdig utvannet har den økt ca. 35 prosent i vekt.

Den ferdig utvannede klippfisken kan også fryses ned så er den klar til en senere anledning.

Steking og grilling av klippfisk
Skal klippfisken brukes til steking eller grilling bør den vannes ut lengere enn om den skal brukes til en klassisk bacalaogryte. For å være sikker på at fisken er ferdig utvannet, kan du smake på et lite stykke fra fiskens tykkeste del. Bak fiskestykket i ovnen ved 200 grader C i ca. ti minutter før du smaker.

En av verdens beste råvarer
Norsk klippfisk har et unikt utgangspunkt, den er nemlig basert på verdens beste råvarer. Dette danner grunnlag for fantastisk klippfisk og matopplevelser av de sjeldne. Et måltid med klippfisk er spennende, velsmakende og meget næringsrikt.

Norsk klippfisk lages av skrei, torsk, sei, brosme eller lange.

 

Et naturprodukt
Klippfisk er et naturprodukt og vil derfor variere noe i farge, hardhet og tykkelse. Grad av tørking, lagringstid og størrelse på arten kan påvirke lengden på utvanningsprosessen.

Holdbarhet på klippfisk

  • Klippfisk som ikke er utvannet bør oppbevares tørt og kjølig, under 4 grader C.
  • Utvannet klippfisk oppbevares som ferskvare i kjøleskap, men kan også fryses.