Nori sushi med lakserogn

Tips og råd til hvordan bruke rogn

Vi har samlet noen deilige oppskrifter, tips og råd for hvordan du bruker saftig og næringsrik rogn fra både laks og torsk.

Det er ikke alle som er like erfarne med bruken av rogn, men mange av oss har spist det. Kanskje på kjeks med rømme og hakket rødløk, som innmaten i fylte krabbeskjell eller som garnityr på sushi. Mer vanlig og kjent hverdagskost er kaviar på tube, eller kokt rogn til skreimiddagen.

Se oppskrifter: Gode måter å tilberede skrei på

Tusenmillioner
Rogn er rett og slett egg fra fisk og skalldyr. Felles for all rogn er at den har en intens, salt havsmak. Den er proteinrik og inneholder de gode omega 3-fettsyrene.

Det mest vanlige å tilberede som en middag, er rogn fra torsk og skrei, men vi bruker også rogn fra fiskearter som rognkjeks og lodde, i tillegg til lakserogn og rogn fra ørret.

Når rogn blir tilberedt som næringsmiddel blir den gjerne betegnet som kaviar. Kaviar av typen vi forbinder med luksus og delikatesse, kommer fra fiskearten stør, og den aller dyreste er russisk Beluga kaviar.

Rått og godt
Du får kjøpt lodderogn og rogn fra laks og ørret på små krukker. Sort, hvit eller rød. Denne typen rogn er perfekt tilbehør til sushi, i en majonesbasert skalldyrsalat, eller på små kjeks. Dette er kjempegodt til små forretter eller tapas.  Eller hva med å prøve en helt ny tapasvariant av sild og potet?

En annen super tapasrett er bruchetta med kamskjell og lakserogn.

Rogn kan også være godt som smakstilsetning til dipp, dressing og kalde sauser som du serverer for eksempel til en skalldyrsalat, reker eller rå laks og sushi, eller bare som en kald saus til en fiskemiddag.

Tilberede rogn selv
Det går også an å tilberede rogn fra laks selv om du er så heldig å ha fått tak i det. Under får du tre supre måter å tilberede rogn på.

Bruk av lakserogn
Rens rogna forsiktig fri for hinner.
Ha rognkornene, eggene, over i en sikt og skyll dem godt med kaldt vann til vannet er klart.
La stå og renne godt av før du har over i et egnet kar eller bolle og tilsetter salt og sukker.

50 g salt pr. kg rogn
+ 1 ss sukker
Bland forsiktig med rogna.
La stå kjølig noen timer før bruk.
Kan oppbevares på tette glass i kjøleskap et par dager, og kan også fryses.

Lofotkaviar
Kaviaren er laget på sukkersaltet og røykt torskerogn. Dette er ikke noe du finne hvor som helst. Hvis ikke fiskehandleren vil salte og røke rogn for deg, kan du gjøre det selv i en hobbyrøykovn. Ellers går det også an å lage god kaviar av fersk rogn, slik den er, men da må kaviaren også smakes til med salt.

  • 200 g sukkersaltet, røykt torskerogn
  • ½ dl rapsolje
  • 1 ss karamellsaus
  • saft av ¼ sitron
  • ½ ts tørket merian
  • ½ ts tørket basilikum
  • 1 knivsodd pepper
  • 1 ss portvin, kan sløyfes

Slik gjør du:
Skrap torskerogna ut av rognposen og fjern skinn og hinner.
Rør inn rapsolje, karamellsaus, sitronsaft, tørkede urter og pepper. Rør inn portvin til slutt.
Fyll kaviaren på glass, skru det tett til.
Kaviaren holder seg i kjøleskap i minst 1 måned.

Torskerognkaviar
Dette trenger du:
1 kg torskerogn
2 ss salt
½ ts salpeter

Neste dag:
2 dl rapsolje
2 ss sukker