Breiflabb

Breiflabb

Breiflabben er akkurat så tøff som den ser ut. Det hvite fiskekjøttet har en struktur som tåler tøff varmebehandling, men ikke for lenge. Den takler også sterke smaker.

Område

Langs hele kysten av Norge og sør til Afrika

Maksimal størrelse

Opp til 2 meter og 80 kg

Alternative navn

Latin: Lophius piscatorius
Engelsk: Monkfish
Fransk: Baudroie commune
Tysk: Seeteufel

Breiflabb er en typisk bunnfisk som finnes fra fjæra og ned til 600 meters dyp langs hele kysten av Norge og sør til Afrika. Dette er en rovfisk som gjemmer seg blant planter eller delvis nedgravd i sanden og lever av fisk, kreps og blekksprut som den lokker til seg ved hjelp av finnestrålen, en slags fiskestang den har fremst på hodet. Breiflabben gyter om våren, hovedsakelig vest for Storbritannia. Da vandrer den gjerne helt ned til 2500 meters dyp.

Fisket

Breiflabb fiskes hele året, med garn, trål og line. Tidligere ble breiflabb som regel fanget som bifangst. Nå fiskes det også direkte etter breiflabb, i hovedsak med garn på kysten av Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Breiflabb er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
  • Vitamin A, som er med på å gi deg et godt immunforsvar. Næringsstoffet er også viktig for fosterutvikling, syn og evnen til reproduksjon.
  • Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.