Brisling

Brisling

Hvis du en sjelden gang får kjøpt brisling, kan du steke eller grille den. Langt oftere selges brislingen som pålegg under navnet ansjos eller sardiner i tomat eller olje.

Område

Langs Helgelandskysten

Maksimal størrelse

Opp til 20 cm og 50 g

Alternative navn

Latin: Sprattus sprattus
Engelsk: Sprat
Fransk: Sprat, esprot
Tysk: Sprotte

Næringsinnhold i 100 g brisling, rå (spiselig del)

Energiinnhold: 862 kJ eller 208 kcal

 

Næringsstoffer:

Protein: 12,4 g

Fett: 17,6 g

Mettede fettsyrer: 4,4 g

Transumettede fettsyrer: 0 g

Enumettede fettsyrer: 6,8 g

Flerumettede fettsyrer: 4,1 g

Kolesterol: 57 mg

 

Karbohydrater, totalt: 0 g

Vitaminer:

Vitamin A: 60 RAE

Vitamin D: 18,7 µg

Riboflavin: 0,15 mg

Folat: 9 µg

Vitamin B12: 7 µg

Mineraler:

Jern: 0,8 mg

Selen: 10 µg

Brislingen er en liten sildeart, en pelagisk stimfisk som har stor utbredelse. Den finnes sjelden på større dyp enn 150 meter. Brislingen er planktonspiser, men er selv matfisk for andre fiskearter. I Norge gyter fjordbrislingen hvert år i Oslofjorden og ved den østlige delen av Skagerrakkysten. Enkelte år skjer det også gyting i fjordene mellom Lindesnes og Farsund og i enkelte fjorder på Vestlandet.

Fisket

Fisket etter fjordbrisling foregår i hovedsak i fjordene i Sør-Norge. Fangstene settes i steng i minst tre døgn for at tarmen skal tømme seg før fisken går til fabrikkene. I tillegg drives det et fiske etter havbrisling i Nordsjøen. Brisling fanges med snurpenot. Brislingen er på sitt aller beste i perioden juni til januar. 

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Brisling er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
  • Marineomega 3-fettsyrer, som forebygger og bremser utviklingen av hjerte- og karsyksdommer og er blant de sentrale byggesteinene i hjernen.
  • Vitamin D, som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og dermed bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.