Brosme

Brosme

Brosme har en smak som minner om hummer. Siden fiskekjøttet er så fast kan brosme lett legges på grillen, bakes i ovnen eller tilberedes i små stykker på woken.

Område

I dypere fjorder på Vestlandet og langs kontinentalskråningen.

Maksimal størrelse

Opp til 1 meter og 9 kg

Alternative navn

Latin: Brosme brosme
Engelsk: Tusk/cusk
Fransk: Brosme
Tysk: Lumb

Næringsinnhold i 100 g brosme, rå (spiselig del)

Energiinnhold: 281 kJ eller 66 kcal

 

Næringsstoffer:

Protein: 16,1 g

Fett: 0,2 g

Mettede fettsyrer: 0 g

Transumettede fettsyrer: 0 g

Enumettede fettsyrer: 0 g

Flerumettede fettsyrer: 0,1 g

Kolesterol: 53 mg

 

Karbohydrater, totalt: 0 g

Vitaminer:

Vitamin A: 2 RAE

Vitamin D: 0 µg

Riboflavin: 0,15 mg

Folat: 2 µg

Vitamin B12: 1 µg

Mineraler:

Jern: 0,1 mg

Selen: 30 µg

 

I Norge er brosme vanlig i dypere fjorder på Vestlandet og langs kontinentalskråningen. Den forekommer på 50–1000 meters dybde, men er vanligst mellom 200–500 meter. Brosmen søker seg til harde og dype områder, og den holder seg gjerne på samme sted gjennom hele livet. Brosmen er kjønnsmoden når den er mellom åtte og ti år, og gyter fra april til juni utenfor kysten av Sør- og Midt-Norge samt i et område mellom Skottland, Færøyene og Island.

Fisket

Det norske brosmefisket foregår hele året, i nord hovedsakelig langs eggakanten til cirka 72 grader nord. Det tas også litt brosme som bifangst i trål. Fisket i sør utøves hovedsakelig av banklineflåten fra Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Brosme er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler
  • Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen. 

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.