Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Hummeren er et av de største krepsdyrene i norske farvann og er regnet som en delikatesse. Den nytes oftest naturell, men mulighetene for å bruke den i kalde og varme retter er uendelige.

Biologi

Hummeren har fem par bein, og ett av dem utgjør klørne. Den ene kloa er større enn den andre og blir brukt til å knuse skalldyr, mens den mindre kloa blir brukt som våpen. Hummeren har en blåsvart farge, men fargen kan variere og avhenger av levestedet. Hummerens naturlige utbredelsesområde er fra Middelhavet til polarsirkelen. I norske farvann er hummeren tallrik fra svenskegrensen til Trøndelag, men finnes sporadisk i Nordland. Hummeren lever på 5 til 50 m dyp og hovedsakelig på hardbunn. På hardbunnen finner den skjulesteder i steinrøyser, kløfter eller huler under store steiner. Hvis den befinner seg på bløtbunn, graver den huler i bunnen for å skjule seg. Den foretrekker temperaturer på 10–20ºC. Hunnene kan bli opptil 70 år, mens hannen kan bli 40 år. Om dagen ligger hummeren i skjul, og om natten jakter den aktivt etter byttedyr. Hummeren ernærer seg på krepsdyr, snegler, flerbørstemarker og skjell. Gytingen foregår om sommeren når hunnene skifter skall. Eggene festes på svømmeføttene under bakkroppen, og etter ett år klekkes eggene. Etter klekkingen lever hummerlarvene fritt i vann massene, og i denne perioden skifter den skall tre ganger. Når den fått en totallengde på ca. 3–4 mm, vil den endre svømmeadferd og søke ned mot bunnen. Det drives også oppdrett av hummer i Norge, og dette har vært vellykket. I tillegg drives det utsetting/havbeite av hummer for å øke bestanden. Havbeite med hummer er konsesjonsbelagt og gir i et avgrenset område gjenfangstrett. Det gjennomføres også havbeite som et regionalt/nasjonalt tiltak.

Fiskeri

Fangstsesongen for hummer går fra 1. oktober til 30. november for kyststrekningen fra svenskegrensa til og med Sogn og Fjordane. For resten av landet går sesongen fra 1. oktober til 31. desember. Hummer fanges langs norskekysten helt til Trøndelag, og det eneste lovlige fangstredskapet er hummerteiner. 

Bærekraft

For å gjenoppbygge bestanden av europeisk hummer er det innført strenge regler for fangst. Det er forbudt å fange hummer med rogn, og minstemålet på hummer er 25 cm. Det stilles krav om 60 mm fluktåpning i hummerteiner, slik at undermåls hummer kan komme seg ut av redskapet. Yrkesfi skere kan fi ske med inntil 100 teiner, mens fritidsfiskere har en begrensning
på 10 teiner per person/fartøy. Det er etablert fredningsområder og særskilte bevaringssoner for fangst av hummer.

Mattrygghet/kvalitetskontroller

Den norske sjømatindustrien er underlagt strenge krav for å sikre mattrygghet. Kontrollsystemet består av flere organer som sammen kontrollerer og følger med på at kravene blir oppfylt i alle ledd av produksjonskjeden. Organene som kontrollerer maten, er Mattilsynet, Nasjonalt institutt for ernæring- og sjømatforskning (NIFES), Fiskeridirektoratet og Nærings- og
fiskeridepartementet.

Næringsinnhold

Hummer er rik på:
Proteiner, som bygger og vedlikeholder alle cellene i kroppen.
Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal kunne produsere nye celler, inkludert røde blodceller, og som kan bidra til å forhindre anemi.
Selen, som er et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.
Jod, som regulerer kroppens stoffskifte, og er nødvendig for normal vekst og utvikling av nervesystemet.

Anvendelse/bruksområder

Kokt hummer brukes aller mest naturell, men den kan gjerne tilberedes som egen rett varm eller kald. Naturell er den smakfull med en godt krydret dressing i stedet for den tradisjonelle majonesen.

Du kan lese mer om hummer her:

http://www.fiskeridir.no/Fritidsfiske/Noen-utvalgte-arter/Hummer

http://www.imr.no/temasider/skalldyr/hummer/europeisk_hummer/nb-no

Næringsinnhold per 100 g kokt hummer

Energi: 280 kJ / 66 kcal

 

Næringsstoffer:
Protein: 15,2 g
Fett: 0,6 g
Mettede fettsyrer: 0,1 g
Trans-umettede fettsyrer: 0 g
Cis-enumettede fettsyrer: 0,2 g
Cis-flerumettede fettsyrer: 0,2 g
Omega-3: 0,2 g
Kolestrol: 93 mg

 

Vitaminer:
Vitamin A: 0 RAE
Vitamin B12: 1 μg
Vitamin E: 4,3 alta-TE
Riboflavin: 0,06 mg

 

Mineraler:
Jern: 0,7 mg
Selen: 80 μg
Jod: 700 μg

 

Du finner mer informasjon om
næringsinnhold på:
sjomatdata.nifes.no

 

Kilde:
http://www.matvaretabellen.no/


Område

Langs kysten fra svenskegrensen til
Trøndelag og sporadisk i Nordland

Maksimal størrelse

Fanges sjelden med over 140 mm ryggskjoldlengde
(38 cm totallengde)

Navn på OECD-språk

Latin: Homarus gammarus
Norsk: Hummer
Engelsk: European lobster
Fransk: Homard
Tysk: Hummer
Dansk: Hummer
Spansk: Bogavante
Finsk: Hummeri
Gresk: Astakós
Italiensk: Astice
Islandsk: Humar
Japansk: ヨーロッパロブスター
Nederlandsk: Kreeft
Portugisisk: Lavagante
Polsk: Homar
Svensk: Hummer
Tyrkisk: Istakoz
Russisk: Европейский омар
Kinesisk: 龙虾
Arabisk: جراد البحر الاوروبي