Lyr

Lyr

I tillegg til stekte retter, er lyr en av de fiskene du foretrekker til fiskefarse til fiskekaker, fiskeboller eller fiskepudding. Den har nemlig et fiskekjøtt som binder væske godt.

Område

Hovedsaklig langs kysten av Sørlandet og Vestlandet.

Maksimal størrelse

Opp til 1.3 meter og 20 kg

Alternative navn

Latin: Pollachius pollachius
Engelsk: Pollack
Fransk: Lieu jaune
Tysk: Pollack, Steinköhler

Næringsinnhold i 100 g lyr, rå (spiselig del)

Energiinnhold: 279 kJ eller 66 kcal

 

Næringsstoffer:

Protein: 16 g

Fett: 0,2 g

Mettede fettsyrer: 0 g

Transumettede fettsyrer: 0 g

Enumettede fettsyrer: 0 g

Flerumettede fettsyrer: 0,1 g

Kolesterol: 40 mg

 

Karbohydrater, totalt: 0 g

Vitaminer:

Vitamin A: 2 RAE       

Vitamin D: 2,2 µg

Riboflavin: 0,10 mg

Folat: 3 µg

Vitamin B12: 1 µg

Mineraler:

Jern: 0,1 mg

Selen: 30 µg

Lyr er i torskefamilien, og skiller seg i utseende fra sei med et mer utpreget underbitt. I tillegg har lyren en mørk og buet sidelinje, mens denne er lys og nesten rett på seien. Lyren lever i stim i de frie vannmassene ned til 200 meters dyp, hovedsakelig langs kysten av Sørlandet og Vestlandet. Den spiser krepsdyr, sild, brisling og tobis. Fisken gyter på våren og eggene klekkes etter seks døgn. På vinteren vandrer lyren mot dypere og varmere vann.

Fisket

Lyren tas vanligvis som bifangst under torskefiske med garn, trål eller dorg.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Lyr er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
  • Vitamin D, som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og dermed bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.
  • Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.