Makrell

Makrell

Makrellen mangler svømmeblære og må svømme hele livet for ikke å synke. Et kjøkkentips er å gi makrellen romtemperatur for å unngå at den krøller seg i stekepannen.

Område

I Nordøst-Atlanteren fra Nordvest-Afrika til Barentshavet og vestover i Norskehavet til Island.

Maksimal størrelse

Opp til 65 cm og 3.5 kg

Alternative navn

Latin: Scomber scombrus
Engelsk: Mackerel
Fransk: Maquereau
Tysk: Makrele

Næringsinnhold i 100 g rå makrell fra mai - juni (spiselig del)

Energiinnhold: 516 kJ eller 123 kcal

 

Næringsstoffer:

Protein: 18.6 g

Fett: 5.4 g

Mettede fettsyrer: 1.2 g

Transumettede fettsyrer: 0 g

Enumettede fettsyrer: 2,2 g

Flerumettede fettsyrer: 1.3 g

 

Kolesterol: 68 mg

 

Karbohydrater, totalt: 0 g

Vitaminer:

Vitamin A: 14 RAE

Vitamin D: 6 µg

Riboflavin: 0.36 mg

Folat: 1 µg

Vitamin B12: 12 µg

Mineraler:

Jern: 0.9 mg

Selen: 30 µg

Makrellen er en hurtigsvømmende fisk, som er utbredt i Nordøst-Atlanteren fra Nordvest-Afrika til Barentshavet og vestover i Norskehavet til Island. Om sommeren og utover høsten svømmer makrellen i stimer langs kysten og ute i Skagerak, Nordsjøen og Norskehavet. Makrellen gyter i dette området tidlig på sommeren.

Fisket

Fiskeriet foregår hovedsakelig om høsten. Redskapene er garn eller dorg langs kysten og ringnot og pelagisk trål lenger ute til havs.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Makrell er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
  • Marine omega 3-fettsyrer, som forebygger og bremser utviklingen av hjerte- og karsyksdommer og er blant de sentrale byggesteinene i hjernen.
  • Vitamin D, som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og dermed bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.