Reker

Reker

Rekens oppvekst i de kalde, klare dyp gir søt, frisk og salt smak og fast kjøtt. Ta vare på kvaliteten ved å lune dem i retten akkurat lenge nok til at de blir varme.

Område

Barentshavet, Nordsjøen og Skagerrak

Maksimal størrelse

Reker i Barentshavet: 16 cm og 20 g
Reker i Nordsjøen og Skagerrak: 18 cm

Alternative navn

Latin: Pandalus borealis
Engelsk: Deepwater prawn
Fransk: Crevette nordique
Tysk: Tiefseegarnele

Norske reker kan deles i to bestander: reker i Barentshavet og reker i Nordsjøen og Skagerak. De trives best på dypt og kaldt vann, men om natten stiger de høyere opp i vannet for å beite på dyreplankton. Reken begynner sitt liv som hann, og når den er fra to til fire år skifter den kjønn til hunn. Den parer seg om høsten, og hunnreken bærer rogna under bakkroppen gjennom vinteren. På våren oppsøker rekene grunnere vann der larvene klekkes.

Fisket

Rekefisket foregår hele året, og redskapet som brukes er trål.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Reker er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
  • Vitamin D, som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og dermed bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.
  • Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.