Rødspette

Rødspette

Det fiskes ikke mye rødspette i norske farvann. Er du så heldig å få tak i en, anbefales det å steke den i pannen med pepper, og presse litt sitron over etterpå.

Område

I Nordsjøen

Maksimal størrelse

70 cm og 3.5 kg

Alternative navn

Latin: Pleuronectes platessa
Engelsk: Plaice
Fransk: Plie, Carrelet
Tysk: Goldbutt, Scholle

Næringsinnhold i 100 g rødspette, rå (spiselig del)

Energiinnhold: 382 kJ eller 91 kcal

 

Næringsstoffer:

Protein: 16,8 g

Fett: 2,6 g

Mettede fettsyrer: 0,5 g

Transumettede fettsyrer: 0 g

Enumettede fettsyrer: 0,8 g

Flerumettede fettsyrer: 0,8 g

Kolesterol: 68 mg

 

Karbohydrater, totalt: 0 g

Vitaminer:

Vitamin A: 12 RAE

Vitamin D: 6, µg

Riboflavin: 0,1 mg

Folat: 10 µg

Vitamin B12: 1.2 µg

Mineraler:

Jern: 0,2 mg

Selen: 30 µ

Rødspette er en flyndre som gjenkjennes på den grå eller brune og glatte overflaten med mange røde flekker. Den lever på forholdsvis grunt vann i Nordsjøen, men kan gå ned til 250 meters dybde. Den spiser muslinger, pigghuder og andre bunndyr. Rødspetta regnes som en stedbunden art, men når gytetiden nærmer seg kan den gjennomføre lange vandringer til bestemte gyteplasser. De viktigste gytefeltene for rødspette i Nordsjøen er sør for Doggerbank, der den oppholder seg mellom november og april. Yngelen svømmer fritt rundt i havet, og blir ikke flatfisk før de er blitt 15 millimeter lange. Da søker de ned og lever resten av livet på bunnen.

Fisket

Rødspette fiskes med bunntrål, snurrevad eller bunngarn fra juli til desember.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Rødspette er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
  • Vitamin D, som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og dermed bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.
  • Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.