Sild

Sild

Dette er fisken som takler det meste. Ferske og fryste fileter egner seg til panering og steking, mens de saltet og kryddersaltet sild kan marineres til pålegg med mange smaker.

Område

Det Nordøstlige Atlanterhavet

Maksimal størrelse

Opp til 40 cm og 500 g

Alternative navn

Latin: Clupea harengus
Engelsk: Herring
Fransk: Hareng
Tysk: Hering

Næringsinnhold i 100 g sild, rå (spiselig del)

Energiinnhold: 776 kJ eller 187 kcal

 

Næringsstoffer:

Protein: 15.2 g

Fett: 14 g

Mettede fettsyrer: 2.9 g

Transumettede fettsyrer: 0 g

Enumettede fettsyrer: 5.9 g

Flerumettede fettsyrer: 3.3 g

Kolesterol: 68 mg

 

Karbohydrater, totalt: 0 g

Vitaminer:

Vitamin A: 6 RAE

Vitamin D: 11.5 µg

Riboflavin: 0.30 mg

Folat: 11 µg

Vitamin B12: 12 µg

Mineraler:

Jern: 1 mg

Selen: 50 µg

I våre havområder finnes det flere bestander av sild, men norsk vårgytende sild er den største. Silda lever i store stimer ute til havs ned mot 200 meters dybde. Den overvintrer i Vestfjorden og utenfor Troms og Finnmark, og trekker sørover til kysten utenfor Nord-Vestlandet for å gyte om våren. Deretter vandrer den vestover på jakt etter næring, så nordover og til sist østover utpå høsten. Larvene følger strømmer nordover, og den unge silda vokser opp i Barentshavet.

Fisket

Fiskeriet foregår hovedsakelig mellom oktober og mars, når silda har best kvalitet og er lett tilgjengelig. De vanligste redskapene er not, pelagisk trål og garn.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Sild er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
  • Marine omega 3-fettsyrer, som forebygger og bremser utviklingen av hjerte- og karsyksdommer og er blant de sentrale byggesteinene i hjernen.
  • Vitamin D, som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og dermed bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.