Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Steinbiten er bokstavelig talt så fast i fisken at den henger godt sammen, også når den blir skjært i mindre biter og godt varmebehandlet i wok, på grill eller i ovnen.

Biologi

Steinbit har et karakteristisk utseende med sin lange kropp, sitt brede, runde hode og en stor munn med kraftige tenner. Huden er seig og tykk. De kraftige tennene bruker den til å knuse skallet på maten sin. I norske farvann har vi tre forskjellige steinbitarter: gråsteinbit, flekksteinbit og blåsteinbit. Barentshavet er det viktigste utbredelsesområdet for flekksteinbit og blåsteinbit, mens gråsteinbit er utbredt langs hele norskekysten og i Nordsjøen. Flekksteinbiten og blåsteinbiten vandrer flere hundre kilometer når de skal gyte. Gråsteinbiten er mer stasjonær. Den lever nær kysten og på grunnere vann enn de to andre artene. Blåsteinbiten skiller seg ut ved å ha et mer pelagisk levevis gjennom hele livet. Steinbiten spiser forskjellig fra sesong til sesong fordi den skifter tenner i perioden mellom oktober og mai. Gråsteinbiten skifter ut tennene hvert år. Den gyter i kystnære strøk og fjorder på 50–150 m dyp, mens de to andre artene gyter på opptil 400 m dyp. Eggene til steinbiten er store (6 mm) og klekkes etter 9–10 måneder. Hunnfisken gyter en masse med befruktede egg som former seg som en ball. Larvene flyter opp mot overflaten og blir ført videre med havstrømmene. Når larvene har nådd en viss størrelse, søker de ned mot bunnen.

Flekksteinbit blir produsert i oppdrett. Fortsatt befinner man seg på et tidlig stadium, men så langt har oppdrett av flekksteinbit gitt gode resultater. Steinbiten liker seg i høy tetthet, den er tam, vokser godt, har lav dødelighet og en god fôrfaktor. Disse er alle gode oppdrettsegenskaper.

Fiskeri

Fangstsesongen er hele året, og fangsten foregår langs norskekysten og i Barentshavet. Bunntrål, bunnline og bunngarn er de vanligste fangstredskapene.

Bærekraft

Det er ikke fastsatt noen nasjonale reguleringsforskrifter for fisket etter steinbit. Den blir for det meste tatt som bifangst. Det russiske havforskningsinstituttet PINRO overvåker de tre steinbitbestandene i Barentshavet. Bestanden av blåsteinbit i Barentshavet har hatt en nedgang siden de første målingene i 1979, men har økt noe de siste årene. Bestandene av gråsteinbit og flekksteinbit i Barentshavet regnes å være i god forfatning.

Mattrygghet/kvalitetskontroller

Den norske sjømatindustrien er underlagt strenge krav for å sikre mattrygghet. Det er et system bestående av flere organer, som sammen kontrollerer og følger med på at kravene blir oppfylt i alle ledd av produksjonskjeden. Organene som kontrollerer maten er Mattilsynet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), Fiskeridirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementet.

Næringsinnhold

Steinbit er en mager fisk som er rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle cellene i kroppen.
  • Vitamin D, som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.
  • Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller, og som kan bidra til å forebygge anemi.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.
  • Jod, som regulerer kroppens stoffskifte, og er nødvendig for normal vekst og utvikling av nervesystemet.

Anvendelse/bruksområder

Steinbit kalles også nå kotelettfisk. Kjøttet er hvitt og fast, med riktig tilberedning er smaken god og mild. Kjøttet er enkelt å håndtere og den utmerker seg godt til steking, både i wok eller på grillen, men kan også kokes og bakes. Den tåler å bli kuttet i strimler og biter.

Du kan lese mer om steinbiten her:

http://www.imr.no/temasider/fisk/steinbit/nb-no

 

Næringsinnhold per 100 g rå steinbit (spiselig matvare)

 

Energi: 409 kJ / 97 kcal

Næringsstoffer:
Protein: 18,6 g
Fett: 2,5 g
Mettede fettsyrer: 0,5 g
Cis-enumettede fettsyrer: 0,9 g
Cis-flerumettede fettsyrer: 0,8 g
Omega-3: 0,1 g
Omega-6: 0,3 g
Kolesterol: 55 mg

Vitaminer:
Vitamin A: 27 RAE
Vitamin D: 1,8 μg
Vitamin B: 2 μg
Riboflavin: 0,08 mg


Mineraler:
Jern: 0,2 mg
Selen: 50 μg
Jod: 90 μg

Du finner mer informasjon om
næringsinnhold på:


sjomatdata.nifes.no

www.matvaretabellen.no

Område

Gråsteinbit: Barentshavet, Norskekysten
og Nordsjøen


Flekksteinbit: Barentshavet og spredd
sørover til Nordsjøen

Maksimal størrelse

Gråsteinbit: maks 125 cm og 20 kg

Flekksteinbit: maks 180 cm og 26 kg

Alternative navn

Latinsk: Anarhichas lupus, Anarhichas minor
Norsk: Steinbit, Flekksteinbit
Engelsk: Atlantic Wolffish, Spotted Wolfish
Fransk: Loup de mer
Tysk: Katfisch
Dansk: Havkat
Spansk: Lobo
Finsk: Merikissa
Italiensk: Bavosa lupa
Islandsk: Steinbítur
Japanese: オオカミウオ
Nederlandsk: Zeewolf
Portugisisk: Peixe-lobo
Polsk: Zebacz
Svensk: Havskalt fiskar
Russisk: пятнистая зубатка, полосатая зубатка / обыкновенная зубатка
Kinesisk: 狼鱼
Arabisk: السمك الذئبي الاطلسي