Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Glutenfri mat

Fisk og skalldyr kan brukes i smakfulle og enkle glutenfrie middagsretter.   

Glutenfri mat
Foto: Istockphoto

Gluten er et protein som finnes i vanlige kornslag, som hvete, spelt, rug og bygg. Det finnes gluten i matvarer som blant annet i brød, kaker, gjærbakst, pasta og de fleste jevnete sauser, stuinger og supper.

De fleste glutenallergikere må legge om kostholdet sitt og finner det ofte utfordrende å finne glutenfrie oppskrifter som gir rom for et variert og spennende kosthold. All ren råvare av fisk og skalldyr er glutenfritt, så du kan trygt variere middagsmåltidene med sjømat i det uendelige. 

Korn inneholder viktige næringsstoffer

På tross av at kun 1-2 prosent av befolkningen er glutenallergikere er det likevel mange som unngår gluten. Å unngå gluten gir ingen helsefordeler for dem som ikke har allergi eller er glutensensitiv. Korn har et høyt innhold av viktige næringsstoffer som kroppen trenger, og det foreligger ingen overbevisende dokumentasjon på at man blir sunnere eller slankere av å spise glutenfritt. Det anbefales å velge fullkornsprodukter for å tilføre kroppen mest mulig av de gode næringsstoffene.

Viktige næringsstoffer i korn:

  • Fiber: Korn er spesielt rik på fiber som øker metthetsfølelsen, reduserer risiko for hemoroider, forstoppelse, tykktarmskreft og holder i gang den sunne bakteriefloraen i tarmen.

  • B-vitaminer: Korn er særlig rik på B-vitaminene tiamin og folat. For lite tiamin kan gi appetittløshet, trøtthet og nedsatt konsentrasjonsevne, og i mer alvorlige tilfeller mental forvirring, anoreksi, ustøhet og ødemer. Folat kan redusere risiko for ryggmargsbrokk under svangerskapet, og for lite folat kan gi blodmangel.

  • Jern: Jern spiller en viktig rolle i kroppens oksygentransport. Ved for lite jern vil man føle seg trøtt og slapp. Jern tas bedre opp i kroppen dersom man spiser matvarer rike på C-vitamin samtidig.

Vanlige spørsmål og svar om gluten 

  • Er fisk glutenfritt? All ren råvare av fisk og skalldyr er glutenfritt. Vær oppmerksom når du kjøper bearbeidede produkter av fisk, som for eksempel fiskepinner eller fiskegrateng, det kan det være tilsatt ingredienser som inneholder gluten.

  • Hva er forskjellen på glutenallergi og glutensensitivitet? Glutenallergi er en lidelse som oppstår som følger av en genetisk betinget immunreaksjon mot gluten. Immunforsvaret danner antistoffer mot kroppens egne mekanismer, som skaper en betennelsesreaksjon i tarmveggen. Glutensensitivitet gir mange like symptomer som ved glutenallergi, men er derimot ikke en tilstand der immunforsvaret løper løpsk, og det dannes heller ikke betennelse i tarmveggene. Det anslås at så mange som 5-7 % av befolkningen er glutensensitive. 

  • Hva er symptomene på glutenallergi og hvordan undersøker man om man har det? Typiske symptomer ved glutenallergi er løs og hyppig avføring, magesmerter, vekttap og slapphet. Glutenallergi påvises gjennom blodprøver og/eller med en gastroskopiundersøkelse hos legen.